Idag röstar Irland om aborter

I dag fredag håller Irland folkomröstning om att liberalisera abortlagstiftningen som nu tillhör världens strängaste.

På Irland är abort idag bara tillåtet om moderns liv är i fara. I veckan publicerade tidningen The Irish Times en opinionsmätning som visar att 44 procent av de tillfrågade tänker rösta ja till en liberalisering av abortlagstiftningen. Det är en minskning för ja-sidan sedan en föregående opinionsmätning, något som ger nej-förespråkarna en förhoppning om att avståndet kommer att minska ytterligare.

Också Sverige finns med på ett hörn i den upptriggade kampanjen men då som ett varnande exempel på en "liberal abortregim". 

För tre år sedan röstade det irländska folket om rätten till samkönade äktenskap. Då vann ja-sidan med drygt 62 procent av rösterna, men det är stor skillnad på läget i dag jämfört med då.

– När det gällde samkönade äktenskap var det nog lättare för folk att känna sig bekväma med resultatet i omröstningen. Med abortomröstningen är det annorlunda, säger ja-anhängarna Thomas Geoghegan och Alice Fitzgerald.

– Detta blir en fråga om liv och död.  

Fakta
Den 25 maj röstar irländarna om det åttonde tillägget i konstitutionen som jämställer det ofödda barnets och den blivande moderns rättighet att leva. Vid ett ja till att avskaffa skrivningen får sedan parlamentet möjlighet att utforma en ny lagstiftning.

2013 lyftes det tidigare totalförbudet mot aborter och aborter tillåts nu i de fall då moderns liv är i fara. Ett nuvarande förslag som har tagits fram av en parlamentarisk kommitté innebär att fri abort ska tillåtas upp till vecka tolv.

Irland har en av världens strängaste abortlagar. Det är förbjudet att göra abort även om graviditeten är ett resultat av våldtäkt eller incest. För att en abort ska tillåtas måste den gravida kvinnans liv vara i stor fara.

Straffet för olaglig abort är 14 års fängelse. Många reser utomlands för att göra abort, de flesta till Storbritannien.

Källa: AFP, Amnesty

TT/Sändaren

Taggar:

Abort

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.