I sommar ska scouterna ut ur naturen – och in i samhället

Scoutlägret Prisma blir nästa års storsatsning för Equmenia. Tröskeln att delta ska vara så låg att också icke-scouter känner sig välkomna, och målet är att göra scoutingen mera integrerad i samhället.

Uppladdningen är stor i Equmenia inför nästa års storsatsning, det nationella scoutlägret Prisma. De första planeringsmötena har börjat ge form och innehåll till evenemanget som beräknas samla 3000 deltagare till ett fält utanför Söderhamn sju dagar i juli.

Det har sin poäng att lägret inte blir i en skog, berättar Charlie Sporre, en av två lägerchefer.

– Vi slår upp lägret på en hed, en stor gräsyta som bland annat används som flygfält av en fallskärmsklubb. Det blir ett öppet område som vi bygger till en ministad. Tanken är att göra scoutingen mera samhällsnära, och därför är det bra att lägret ordnas nära tätorten Söderhamn. Vi vill att scouter ska synas i samhället, och inte bara låsa in oss på vårt eget område, säger Sporre.

Deltagarna får lära sig hur de kan göra ett avtryck i den värld de lever i utan att för den skull behöva vara supermänniskor. 

– Vi kommer ha en så kallad hjältedag på lägret, då alla får en chans att testa att vara en vardagshjälte inne i Söderhamn.

Det ordnas program alla dagar för åldern 10-18. Några av dagarna ordnas program även för 8-10-åringar. Den nedre åldersgränsen för att vara scout är 8 år. 

– Men vi har ingen övre åldersgräns. Är man 98 och har lust att komma så är man varmt välkommen.

Lägerchef Charlie Sporre. Foto: Linnea Hjelm

 

Kan man komma med som total nybörjare?

– Ja, absolut. Det finns inga som helst krav på tidigare erfarenhet inom scout eller liknande. Alla som är med i Equmenia ska känna sig välkomna, det här är hela Equmenias läger. 

Övernattningen sker mest i tält, och den som är osäker på packning och utrustning får hjälp med det.

– Det finns många scouter som gärna ger tips.

Hur dominerande är det kristna inslaget på lägret? Kan en scout som inte varit i kristna sammanhang tidigare komma med?

– Jag hoppas verkligen att alla vågar komma med. Det är ett kristet läger och det kommer förstås att ordnas andakter och gudstjänster, men det går bra att vara med och lyssna även om man inte delar tron, eller göra annat under tiden.

Tanken är att aktivt bjuda in också andra scoutförbund till lägret, inte enbart Equmenias scouter. 

Hur många funktionärer behövs för att fixa ett så här stort evenemang?

– Ungefär 500 funktionärer behöver vi för att få det att gå runt. Utan dem blir det inget läger, så det är jätteviktigt att många vill hjälpa till. Det kan man göra bara för en, två dagar eller under hela lägret. Vi behöver också funktionärer som bygger upp området före lägret eller som återställer området. Det är väldigt kul att vara med och hjälpa till, så det är bara att höra av sig om man är minsta lilla sugen. Vi har massor av roliga uppgifter. 

Lägerchefen Sporre understryker att lägret börjar redan när deltagarna startar hemifrån. 

– Vi hoppas kunna abonnera ett tåg som tar deltagarna från hela landet till lägret. Det är miljövänlig transport, men ger också en ordentlig start till lägergemenskapen.

 

Prisma

  • Ett nationellt scoutläger som ordnas 21–27 juli 2019.
  • Ca 3000 scouter beräknas delta.
  • Equmenia är Equmeniakyrkans barn- och ungdomsarbete. Lägret är Equmenias största evenemang under 2019. Senast Equmenia ordnade nationellt scoutläger var lägret Trampolin 2013.
  • Mera information: prisma2019.se

 

 

Taggar:

Scouter

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.