Hur går det med en partiledare utan riksdagserfarenhet?

Kristdemokraternas nya partiledare Ebba Busch Thors har ännu ingen plats i riksdagen och sändarens reporter Christina Larsson har fått till uppgift att analysera framtiden för partiledaren.

Kommer Ebba Busch Thors ställning att försvagas som partiledare genom att hon saknar riksdagsplats?

 – Det kan absolut vara en nackdel, men det finns andra faktorer som mer påverkar hur stark hon blir som partiledare, säger de statsvetare som Sändaren talat med.

 

Att nästa partiledare för Kristdemokraterna inte kommer att sitta i riksdagen de närmaste tre åren ser många som ett bekymmer. Jenny Madestam, statsvetare vid Södertörns högskola, säger att KD skulle kunna vända på problemet och göra det till en möjlighet.

— Ett alternativ för KD är att ha ett delat ledarskap, mellan Ebba Busch Thor och Emma Henriksson som är gruppledare i riksdagen. Då skulle Ebba Busch Thor kunna ägna mer tid åt det nödvändiga interna arbetet med att skapa en tydlig identitet för partiet medan Emma Henriksson tar hand om riksdagsarbetet.

Det finns dock en svårighet i den uppdelningen eftersom partiledarna är i symbios med media, menar Jenny Madestam. Media vänder sig till partiledaren för kommentarer. Om då hon eller han inte har funnits med i riksdagsdebatten så finns risken att partiet blir mindre synligt.

Det finns tidigare exempel i svensk politik på partiledare utan riksdagsplats. Maria Leissner (FP) är ett. När hon valdes till partiledare 1995 blev det istället Lars Leijonborg som fick ta debatten.

— Man kan tydligt se att Leissners ledarskap underminerades av detta. Samtidigt fanns det andra bakomliggande konflikter som hade större betydelse för att Leissner senare avgick, säger Jenny Madestam.

Maria Leissner poängterade själv att det är mycket viktigt att vara folkvald om man ska lyckas på sin post.

— Det försvagar en ledares position katastrofalt om man inte kan agera som ledare i riksdagen. Du måste i så fall vara en extremt stark och etablerad person för att kunna upprätthålla trovärdigheten, sa hon.

Även Ulf Adelshon, som valdes som moderat partiledare 1981, började sitt uppdrag utanför riksdagen. Han liknade det med att vara generaldirektör men inte komma in på kontoret.

— Man blir som något slags halv partiledare, sammanfattade han.

Statsminister Stefan Löfven fick vänta två år på sin riksdagsplats efter det att han blev socialdemokratisk partiledare 2012. Som gruppledare fick Mikael Damberg under den tiden agera som Löfvenns högra hand i riksdagen.

— Det ser ut att ha fungerat ganska bra under en kort tid, men det blev naturligtvis inte samma tyngd i exempelvis  partiledardebatterna när Damberg fick rycka in och tala för partiets räkning, säger Jonas Hinnfors, statsvetarprofessor vid Göteborgs universitet. 

Han tror dock inte att den direkta effekten av att KD:s kommande partiledare saknar riksdagsplats behöver bli så stor som många befarar.

— Men riksdagsgruppen är naturligtvis en viktig maktgrupp i partiet som det gäller att få att gå i takt med partiledaren. Om man som partiledare inte sitter i riksdagen så måste man hitta andra sätt att kompensera för detta, annars kommer ledarskapet att försvagas.

Med de stora spänningar som funnits inom KD de senaste åren, bland annat med partiledarstriden 2011, så kommer Ebba Busch Thor att ställas inför stora utmaningar som kräver att hon får partiet med sig, menar statsvetarna.  Det finns fortsatt stora åsiktsskillnader inom partiet när det gäller exempelvis invandrarfrågan och jobbpolitiken.

— Om någon av de nu avhoppade partiledarkandidaterna som som har en riksdagsplats skulle vilja driva en annan linje än Ebba Busch Thor så skulle de kunna få en plattform i riksdagen. Det skulle ytterligare kunna vidga de klyftor som finns i partiet, säger Jonas Hinnfors.

 

Christina Larsson

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne