Hoppet återvänder till sönderbombade Homs

Den syriska staden Homs är i stort sett totalförstörd efter bombningar och granat- attacker. Men sedan två år tillbaka råder ett relativt lugn och människor har börjat återvända. – Kyrkan är engagerad i ett interreligiöst arbete för att skapa hopp bland barn och unga, berättar Mofid Karajili.

Mofid Karajili är pastor i den presbyterianska församlingen i Homs. I förra veckan var han på tillfälligt besök hos sina föräldrar i Södertälje där de bott sedan 2013. För första gången på tre år kunde familjen nu återförenas.

– Det var lite problem med att få visum till Sverige för ett par år sedan, men i samband med en inbjudan till Tyskland fick jag nu möjlighet att därifrån resa till Sverige, berättar Mofid.

För ett par år sedan kom liknande rapporter från Homs som vi idag hör från Aleppo: Ständiga strider, död och förstörelse. 2014 tog regeringsstyrkor över makten och rebellerna som tidigare haft sitt grepp om Homs fick fri lejd ut ur staden.

Sedan dess har allting blivit bättre. Människor flyr inte längre från Homs, tvärtom har en del börjat återvända.

– Men många tvekar att flytta tillbaka eftersom det är svårt att leva där, vi har inte tillräcklig tillgång på varken vatten eller elektricitet. Affärerna är visserligen fulla med varor men priserna är skyhöga. De som flyttat till andra delar av landet har kanske lyckats skaffa sig ett arbete och stannar där.

– Mitt i detta finns levande kyrkor, säger Mofid Karajili .

Den presbyterianska församlingen har, som Sändaren tidigare rapporterat, återuppbyggt sin kyrka och här pågår verksamheten i stort sett som vanligt med gudstjänster och andra aktiviteter.

– Vår största utmaning nu är att försöka skapa ett så normalt liv som möjligt för barn och unga. En del av dem vet inte hur livet var innan kriget började. Vår kyrka har startat ”Space for Hope”, med aktiviteter för barn och unga i åldrarna 9-17 år oavsett vilken religion de tillhör, berättar Mofid Karajili.

Han är tacksam för det stöd som kyrkan får utifrån, däribland från Equmeniakyrkan. Han hoppas att kampanjen Tänd ett ljus – för Syrien ska ge ytterligare resurser till både till bistånds- och uppbyggnadsarbete. Equmeniakyrkan samarbetar med Evangeliska Synoden i Syrien och Libanon för att bland annat ge stöd till skolgång i både Syrien och i flyktinglägren i Libanon men även för att förmedla förnödenheter som medicin och mat.

– Det kommer att ta tid att bygga upp vårt land efter att kriget har tar slut, inte enbart materiellt. Efter mer än fem års krig har nästan alla förlorat någon familjemedlem eller nära vän och det finns en stor misstro mellan folkgrupper. Som kyrka vill vi vara med och skapa mötesplatser för försoning, säger Mofid Karajili.

Även om det råder ett relativt lugn i Homs idag pågår striderna med oförminskad styrka i andra delar av landet.  FN:s särskilda sändebud för Syrien, Staffan de Mistura, har lovat att en lösning kommer innan september månads utgång. Men finns det hopp om en varaktig fred?

– Det finns alltid hopp, även om erfarenheterna hittills talar för det motsatta. Under tiden fortsätter vi att be och arbeta för fred och försoning i vårt land, säger Mofid Karajili.

 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.