Hopp och oro för idéburen välfärd

— Vår motivation är inte att tjäna stora pengar därför är vi inte heller oroliga för vad förslaget kommer att innebära, säger Lukas Bernspång styrelseordförande i Hyllie park AB. Hyllie park AB driver skolverksamhet och äldreboende på kristen grund. På Hyllie park-området i Malmö finns förutom förskola, grundskola, folkhögskola och äldreboende också Hyllie park kyrka (Evangeliska frikyrkan och tidigare även Svenska baptistsamfundet). Under de 20 år verksamheten funnits har bolaget tagit ut vinster två gånger, övriga år har vinsten återinvesterats i verksamheten.

 

Regeringens uppgörelse med Vänsterpartiet om vinster i välfärden har mött hård kritik, men också välkomnats av olika aktörer.

 

Det är precis så den nya regeringen och Vänsterpartiet vill ha det. I förslaget om vinster i välfärden skriver partierna att man vill sätta stopp för vinstjakten. Skattemedel ska användas för att utveckla vård, skola och omsorg och inte berika enskilda företag eller individer.

— Det är rimligt att aktie-ägare som investerat sina pengar i verksamheten får en viss avkastning, men den ska vara på anständiga nivåer. Eftersom det finns aktörer vars syfte i första hand varit att göra stora vinster så tror jag att det behövs en ny lagstiftning, säger Lukas Bernspång.

Vad som är en rimlig vinstnivå har regeringen och Vänsterpartiet ännu inte preciserat. Ulla Andersson (V) sa i samband med presentationen av uppgörelsen att det skulle röra sig om ett belopp i nedre delen av den ensiffriga skalan.

— Jag tolkar det som att gränsen för vinstuttaget på privat insatt kapital kommer att ligga runt fem procent, säger statsvetaren Ulf Bjereld.

 Går det att behålla mångfalden och valfriheten inom välfärdssektorn utan att ha möjligheten att ta ut vinster som drivkraft? Det är en empirisk fråga, enligt Ulf Bjereld.

— Vi får helt enkelt vänta och se vad det slutliga lagförslaget, som ska läggas fram 2017, kommer att innehålla. Kritikerna säger att det kommer att skrämma bort nya aktörer, men det tycks inte Stefan Löfven tro, säger Ulf Bjereld.

Hur det blir till slut beror på om regeringen kan hitta andra incitament än vinst för att locka aktörer till välfärdssektorn, till exempel genom att subventionera företagande på annat sätt, menar Ulf Bjereld. Han är inte förvånad över den upphetsade debatt som den ideologiskt laddade frågan om vinster i välfärden har skapat.

— Vänstern känner att de har opinionen med sig. Även i de borgerliga partierna finns en majoritet för vinståtstramningar, samtidigt som de vill de privatisera och värna den fria företagsamheten.

Claes Nyberg, vd för Friskolornas riksförbund, är kritisk till uppgörelsen mellan regeringen och (V). För friskolornas del handlar den inte bara om vinster utan även om bland annat etableringsrätt och lärartäthet.

— Det är ett helhetspaket som sätter hämsko på friskolorna. Vi tycker att förslaget tar sikte på fel saker. Det riskerar att minska kvaliteten i skolan och leder till minskad valfrihet.

Läs hela artikeln i Sändaren 41/14

 CHRISTINA LARSSON

 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.