Hönö startskott för Syrienkampanj

Equmeniakyrkan gör ytterligare satsningar för att hjälpa Syriens folk. Startskottet för kampanjen Tänd ett ljus – Syrien går under Hönökonferensen. – Vi hoppas att kampanjen ska skapa ett bredare engagemang, säger Gunilla Ikponmwosa, samordnare för Equmeniakyrkans Mellanösternarbete.

Det kommer kontinuerliga rapporter från Equmeniakyrkans samarbetskyrka Nationella Evangeliska Synoden i Syrien och Libanon om hur krigets fasor drabbar civila. Och freden verkar i dagsläget långt borta.

– Syriens folk behöver vårt stöd, inte bara materiellt utan också våra förböner. Nu vill vi mobilisera för ännu större insatser för att stödja vår systerkyrka i dess humanitära arbete, säger Gunilla Ikponmwosa.

Kampanjen som nu startar är egentligen bara en fortsättning på det arbete som Equmeniakyrkan redan stödjer, bland annat för att barn ska få möjlighet att gå i skola både i Syrien och i flyktinglägren i Libanon. Många familjer saknar vatten, värme och el och det behövs mer långsiktiga lösningar för att hjälpa dem.

Gunilla Ikponmwosa hoppas att kampanjen Tänd ett ljus – Syrien ska engagera ännu fler än den hittills gjort och efterlyser lokala eldsjälar. Hon gläds över de församlingar och Equmeniaföreningar som hör av sig för att få veta vad man kan göra för att hjälpa. Under sommaren kommer flera läger att ha insamlingar för Syrien och några församlingars sommarkaféer låter vinsten gå till samma ändamål.  

– Jag önskar att kampanjen ska bli en satsning för hela kyrkan. Det betyder naturligtvis inte att vi ska glömma behoven i de övriga missionsländerna, men just nu vill vi sätta ett extra fokus på den akuta situationen i Syrien. Kampanjen kommer att pågå under tre år, för även om det blir fred så kommer behoven att vara stora under lång tid framöver.

Christina Larsson

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.