Högtryck på kinesisk pastorsutbildning

Sedan 1985 har Zhong Nan Theological Seminary i Wuhan, Kina utbildat pastorer. Och behovet av teologisk utbildning tycks vara omättligt. Idag är över hälften av studenterna kvinnor

Ända sedan Hudson Taylor från Kina Inland-mission besökte Sverige 1889, har Svenska Missionsförbundet, idag genom Equmeniakyrkan, utvecklat starka band till området kring Yangtzefloden.

Idag finns över 80 miljoner kristna i Kina och kyrkorna växer rekordsnabbt, vilket är en källa till oro för kinesiska myndigheter som senaste tiden stängt flera kyrkor. Men utvecklingen går inte att stoppa.

- Efter att kyrkorna åter öppnades på 1980-talet har vi haft 30 år av stora förändringar och en explosionsartad ökning av antalet kristna. På seminariet har vi inte tillräckligt många platser för att möta behoven av utbildade pastorer, berättar Wang Zhenren, rektor vid Zhong Nan Theological Seminary i Hubeiprovinsens huvudstad Wuhan, där Yangtze och Hanfloden möts.

Wang Zhenren är tacksam för det mångåriga utbytet med svensk kristenhet men är tydlig med att han tillhör en kinesisk kyrka och inte en europeisk. Den gamla kolonialstämpeln tycks vara utraderad.

- Vi använder oss av kinesiska traditioner som dans och sjunger våra egna sånger.

Men eftersom seminariet inte har examensbehörighet för högre teologisk utbildning, är utbytet med THS, Teologiska högskolan i Stockholm, viktigt.

Officiellt råder religionsfrihet, men i Wenzhou har den lokala regeringen förstört kyrkor och tagit bort kors från flera kyrkor.

- Det gör oss förstås sorgsna. Korset ses som en symbol för propaganda i den regionen och det drabbar inte bara kristna utan även andra religioner. Men det är tack och lov inte så vanligt, menar Wang Zhenren.

Det finns också en form av kinesisk religionsdialog på initiativ av statliga Religious Affairs Bureau som regelbundet samlar religiösa ledare, om än med ett tydligt syfte från statens sida.

- Som religiösa ledare delar vi samma problem och vi diskuterar i vänskaplighet om hur vi kan bedriva socialt arbete tillsammans.

Det har varit lite av ett mysterium hur kyrkan överlevde efter att missionärerna tvingades lämna Kina. Hans fru Ge Baojuan, kaplan vid seminariet i Wuhan, har i sin mastersuppsats vid THS undersökt hur kristendomen överlevde både Mao och kulturrevolutionen. Genom familjerna och den muntliga traditionen. Precis som missionärerna lärde ut.

- Jag besökte en fattig by i ett avlägset bergsområde på motorcykel och mötte en äldre kvinna som var analfabet. Men när hon förstod att jag var kristen utbrast hon genast i ett: Tack Gud! Hela byn var fattig och outbildad men alla var frälsta tack vare att tron hade förts vidare muntligen. De hade memorerat bibelverser utantill trots att de inte kan läsa. Och det finns många liknande historier, berättar Ge Baojuan

Många av studenterna vid Zhong Nan Theological Seminary kommer från andra delar av landet som bara har tvååriga teologikurser, men också från  icke-registrerade kyrkor, som behöver registrera sig vid en officiell skola för att kunna få ut sitt diplom.

-  De första 10-15 åren fick vi bara får ha 120 studieplatser  Idag har vi nästan 400 studenter idag. Många är välutbildade men får en kallelse av Gud att läsa teologi, berättar Ge Baojuan 

 - Vi måste möta behoven där de finns. Enligt lagen måste religion och utbildning vara åtskilda men vi försöker föra dem samman

Idag finns det ett 20-tal officiella teologiska seminarier i Kina.  Zhong Nan  tar även in flera studenter från de  icke-registrerade kyrkorna. Ett nytt campus ska  påbörjas i sommar, vilket gör seminariet till en mer officiell institution och underlättar därmed utländska utbyten av både studenter och lärare. Idag har man besökare från till exempel Australien, USA och Sverige

- Eftersom kyrkan gör mycket bra för samhället i samband med naturkatastrofer eller för äldre och sjuka, inser regeringen att religionen är bra också för samhället, menar Wang Zhenren.

Zhao Quifen är en av många unga kvinnor som lockas av teologiska studier sedan millennieskiftet där nästan hälften av studenterna är kvinnor. Hennes mastersuppsats beskriver olika kvinnosyn i Paulus brev.

- Jag är intresserad av kvinnans roll i Kina och de kulturella skillnaderna mellan olika regioner. I vissa regioner är kvinnosynen mer konservativ och kvinnorna täcker sitt hår med hänvisning till Paulus. På landsbygden där 90 procent av befolkningen består av kvinnor har de en stark ställning, men i de mansdominerade städerna anser många kyrkor att männen ska vara kvinnans överhuvud.

Hon är fullt medveten om de kulturella skillnaderna mellan studenter i Stockholm och i Wuhan. Svenska studenter bedriver mer självständiga studier medan studierna i Kina är mer baserade på föreläsningar.

- Svenska studenter diskuterar mer och är vana vid att ställa frågor, den traditionen kan nog bli svår att ta med sig tillbaka till Kina. Men i framtiden kommer även kinesiska pastorer att få frågor och bli ifrågasatta av sina församlingsbor. Det är en stor utmaning för kyrkan att nå välutbildade och intellektuella i Kina.

Marie Starck

 

Marie Starck

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.