Högsta valdeltagandet sedan 1950

Valdeltagandet i kyrkovalet är det högsta sedan 1950, cirka 18 procent. Och vinnarna blev de riksdagspartier som också ställer upp i kyrkovalet: S, C och SD.

1950 röstade 18,8 procent av de röstberättigade. Sedan sjönk siffrorna stadigt ner till 12 procent 1970 och har sedan dess pendlat kring den siffran plus minus ett par procent. Allra lägst var valdeltagandet 1991 och 1997 med precis över 10 procent.

   Årets siffra gläder kyrkokansliet i Uppsala.

– Jätteroligt. Vi har fått hjälp av mediebevakningen och vi har haft en informationssatsning i hela landet. Förtidsröstningen har också varit bättre organiserad  säger kyrkovalsgeneralen Anki Bondesson.

Generalsekreterare Helen Ottosson Lovén är även hon glad över resultatet.

– Det visar på ett engagemang för kyrkans arbete och vikten av det vi gör. Medlemmarna visar genom röstandet att vårt arbete är viktigt.

Men valdeltagandet hade kunnat bli ännu högre. Otydlighet på röstkorten om möjligheten att rösta var som helst på valdagen och skillnaden på vallokal och röstningslokal gjorde att många fick vända hem med oförättat ärende. TV4:s politiske kommentator Marcus Oscarsson kallar det inträffade för ett ”fiasko för kyrkan”.  På sin Facebooksida skriver han: ”Svenska kyrkan ska ha en eloge för att de förbättrat mycket inför valet, moderniserat informationen på sin webbsida och fått ut bra PR. Men tyvärr föll man pladask på mållinjen när det gäller det allra viktigaste – att göra det så enkelt som möjligt för väljarna på själva valdagen.”

Vinnarna i kyrkovvalet blev riksdagspartierna Socialdemokraterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna. S ökade drygt en procent och har nu med tre nya mandat, 76 mandat i kyrkomötet. Centern ökade med två procent och har nu 35 mandat. Sverigedemokraterna fördubblade antalet röster, från 40 000 till drygt 84 000, men procentuellt stannade ökningen på tre procent och åtta nya mandat till 23. Det innebär att de tre riksdagspartierna tillsammans har över 50 procent av mandaten.

Även POSK, Partipolitiskt obundna, ökade och kan räkna in fem nya mandat. ÖKA ökade i röstantal, men behåller sina elva mandat. Övriga grupper minskade förutom Vänstern i Svenska kyrkan som ökade en aning. Frimodig kyrka tappade två mandat, Kristdemokraterna i Svenska kyrkan tappade fem och den stora förloraren blev Borgerligt alternativ som tappade nio mandat.

Centerpartiets framgångar tror partiets gruppledare Conny Tyrberg beror på partiledaren Annie Lööfs medverkan i valrörelsen.

– Hon har signalerat samma saker som våra kyrkopolitiker. Det känns väldigt bra att ha det stödet.

Han tror även att Centern lyckats hitta frågorna som ”människor tycker om”:

– Vi vill att Svenska kyrkan ska vara en kyrka för hela landet och en plats för alla att besöka.

Julia Kronlid, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna och vice gruppledare för SD i kyrkomötet kommenterar framgången så här:

– Vår målsättning var att fördubbla oss jämfört med förra valet, och det är inte så långt ifrån. Vi kan inte dubbla varje gång.

Hon tycker att den hårda satsningen på kyrkovalet har gett resultat och hoppas att framgångarna ska resultera i ordinarie platser och rösträtt i utskotten.

De stora förlorarna, Borgerligt alternativ, konstaterar att deras stora konkurrent varit Posk.

–  Vi har varit tydliga med att vi är partipolitiskt obundna. Men i konkurrens med Posk har vi inte lyckats vara tillräckligt tydliga i vår organisation, säger gruppledaren Mats Hagelin.

Även Miljöpartister i Svenska kyrkan förlorade många mandat. Men gruppledare Marja Sandin Wester säger att valet är en tillbakagång till vad hon kallar för ”ett normaltillstånd” för MPSK.

– Inför förra valet fördubblade vi vårt mandatantal. Nu har vi halverat det. Det känns inte som vi har nått fram med vårt budskap, men vi ska kämpa på med de mandat vi har och göra vårt bästa.

 

Per Erik Lund

Lennart Lundberg

Pontus Håkansson

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.