Hög tid att bryta segregationen

Brobyggande möten mellan människor är det viktigaste för god integration. Det skriver Karin Wiborn, Sofia Walan, Lasse Svensson och Anna Libietis i en debattartikel i tidningen Dagen apropå att Martin Luther King-priset delades ut i veckan.

Priset gick till Anna Libietis och hennes verksamhet Svenska med baby, som syftar till att underlätta integrationen för mammor med småbarn.

”Enligt King har mänskligheten tre problem som är värre än allt annat: segregation, fattigdom och krig,” påminner skribenterna.

”Sverige år 2015 saknar lyckligtvis de förtryckande lagar som fanns i 1960-talets USA och som försvårade om omöjliggjorde för människor av olika hudfärg att kunna möta varandra.

Samtidigt är segregationen mycket stor på många håll i vårt land. I flera städer i Sverige kan det ibland räcka med avståndet mellan två busshållplatser eller tunnelbanestationer för att upptäcka att människor, med hem bara några hundra meter från varandra, aldrig har varit på platser som upplevs främmande och än mindre känner någon med annat postnummer.

Skribenterna menar att genom initiativ som Svenska med baby kan föräldrar och barn göra skillnad för varandra. Att samtal, joller och skratt kan bygga nya broar mellan människor samtidigt som de tränar svenska.

Sedan starten i Stockholm i slutet av 2012 har Svenska med baby haft över 5000 besök med deltagare från hela Stockholmsområdet och med ursprung i över       60 länder.

”Församlingsmedlemmar runt om i Sverige vittnar om hur berikande församlingslivet blivit genom möten med nya svenskar, men det är också tydligt att ett framgångsrikt integrationsarbete i en församling, precis som i en kommun kräver energi, intresse och resurser.

Det är hög tid att bryta segregationen!” 

Anna Libietis, mottagare av 2015 års Martin Luther King-pris, verksamhetsansvarig Svenska med baby.

Karin Wiborn, generalsekreterare, Sveriges kristna råd.      

Sofia Walan, generalsekreterare, Kristna fredsrörelsen.

Lasse Svensson, kyrkoledare, Equmeniakyrkan

 

Fakta:

Martin Luther King-dagen firas till minne av Martin Luther Kings liv och framgångar och är en nationell helgdag i USA som firas den tredje måndagen i januari. Sedan 2005 delas det svenska Martin Luther King-priset ut till enskilda personer som ett sätt att se till att Martin Luther Kings anda lever vidare och ett sätt att fira tidlösa värderingar som han kämpade för. Huvudmän för priset är Kristna fredsrörelsen, Equmeniakyrkan och Sveriges kristna råd.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.