Hemlösheten ökar

Hemlösheten ökar och beror allt oftare på låg inkomst enligt Stadsmissionen. Kommunerna tar inte sitt ansvar menar föreningen.

Välgörenhetsorganisationer i Sverige vittnar om att hemlösheten i landet ökar. I sin årsrapport konstaterar Stadsmissionen att besökssiffrorna vid deras center som riktar sig till människor i akut hemlöshet har fördubblats under perioden 2011—2014. K

Stadsmissionen konstaterar, som andra välgörenhetsorganisationer gjort tidigare, att allt fler grupper i samhället riskerar eller till och med hamnar i hemlöshet. Kommunerna, som har ansvaret både för att människor ska ha tak över huvudet och för byggandet, gör inte tillräckligt.                   

- I våra verksamheter har andelen människor som riskerar hemlöshet ökat otroligt. De nya grupper vi ser är pensionärer med låg pension, barnfamiljer med låga inkomster eller unga som numera ofta bara har deltidsjobb och saknar det kapital som krävs på bostadsmarknaden, säger Marika Markovits, direktor på Stockholms Stadsmission.

Från föreningens sida är man förvånad över hur bostadssituationen fortsätter att förvärras.

- Av landets 290 kommuner är det nu 240 som säger att de har brist på bostäder. Det är 57 fler kommuner än förra året. 

Föreningen efterfrågar ett större och mer aktivt engagemang från kommunerna. De behöver agera i både den akuta situationen men också långsiktigt genom att exempelvis bygga billigare,  för unga och studenter. Ge ägardirektiv till allmännyttan som gör det lättare för låginkomststagare att få hyreskontrakt och insatser på alternativa boenden och boendestöd, menar föreningen.

- De är passiva. Över hälften av kommunerna brister i att ta sitt ansvar för bostadsförsörjningen, säger Marika Markovits.

Maria Jansson/TT


Fakta: Hemlöshet

En rapport från 2016 visar att kommunerna har utgifter på 5,3—6,7 miljarder kronor per år för att ge människor tak över huvudet.

36 kommuner äger egna fastigheter för att kunna hyra ut lägenheterna till bostadslösa. 260 kommuner (av totalt 290) har egna hyreskontrakt som de hyr ut i andra hand åt bostadslösa.

2015 fick 11 700 personer stöd till boende av kommunens socialtjänst, en ökning med åtta procent jämfört med året före. Sedan 2007 har insatserna ökat med 56 procent.

2011 bedömde Socialstyrelsen att det fanns 34 000 hemlösa i hela Sverige. Socialstyrelsens definition av begreppet hemlös har efteråt ifrågasatts. En ny beräkning ska göras 2017.

Källa: Boverket, regeringen, Socialstyrelsen.


Fakta: Stadsmissionens årsrapport

 

Malmö, Norrköping, Sollentuna, Göteborg och Stockholm arbetar, enligt rapporten, "föredömligt" med att motverka hemlöshet.

48 procent av Sveriges kommuner har uppdaterade riktlinjer för bostadsförsörjning.

Stadsmissionens rapport 2015 granskade 43 allmännyttiga bostadsföretag (av ca 300 i hela landet). Av dessa hade knappt hälften direktiv om att verka för att förbättra bostadssituationen för hemlösa och utsatta grupper. Sex innehöll konkreta åtgärder. Fem hade krav om att bygga billigt. 17 lade särskild vikt vid bostäder åt unga och studenter. Två nämnde flyktingars och EU-migranters behov.

Källa: Boverket, Stadsmissionen

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne