Helig fred nytt tema för Globala veckan

Trons kraft att verka för fred. Helig fred. Det är årets tema för Kyrkornas globala vecka, som pågår just nu.

Om det inte fanns religioner så skulle det inte heller finnas så mycket konflikter i världen. Det är ett argument som nog de flesta har stött på någon gång.

 — Vi vill inte förneka att religion har använts och ibland fortfarande används som ett instrument för konflikter. Men vi vill visa på den andra sidan, att det finns en väldig kraft i tron som kan användas till något positivt. I de flesta religioner finns ett fredsbudskap, säger Maria Bäcklund, Sveriges kristna råds koordinator för Kyrkornas globala vecka.

— Om man bara hör om att religionen kan användas till negativa saker, som att starta konflikt, så är det kanske så den kommer användas också.

Globala veckan har ett nytt tema vartannat år. 2013 är första året för temat ”Helig fred — tro som fredsskapare”. Runt om i landet ordnar församlingar lokala aktiviteter, antingen kring temat helig fred eller kring andra aktuella globala frågor.

 Österledskyrkan i Uppsala uppmärksammade Globala veckan redan på söndagen i början av veckan. Då hade man besök av Lotta och Mathias Dawidsson som kom hem i våras efter att ha varit fotbollsvolontärer vid fotbollsskolan CFS Gothia i Kongo Kinshasa. Kimy Konde från Equmeniakyrkan, som nyligen tillbringat tre veckor i Kongo, och Åsa Brugård Konde närvarade också.

Församlingens pastor Anders Jarl tycker att Kyrkornas globala vecka är ett bra tillfälle att uppmärksamma viktiga frågor.

— Jag tycker att vi behöver det här återkommande inslaget. Det är så kyrkoåret ser ut i övrigt också, man vet i förväg att nu kommer den här högtiden. Ibland gör man samma sak som tidigare år och ibland provar man något helt nytt.

— Det är ett bra tillfälle att arbeta ekumeniskt också. Nästa år kommer vi nog försöka arbeta ännu mer ekumeniskt under den här veckan.

 

På onsdagskvällen ska församlingen också ha en temakväll om fredsarbete i Sverige och världen, med besök från Kristna fredsrörelsen.

— Svenska kyrkan bjuder in till den kvällen också i sina pålysningar, säger Anders Jarl.

Ekumeniken är även något som Maria Bäcklund gärna betonar.

— På många ställen kan Globala veckan nog hjälpa till att motivera ekumeniskt samarbete. Även om man inte gör något annat tillsammans under året så gör man åtminstone något den här veckan. Och det är inte bara olika kyrkor, utan även organisationer utan kyrkoanknytning som är med på vissa orter, säger hon.

Samarbete med andra organisationer är något som också Anders Jarl i Österledskyrkan funderar över.

— I år pratar vi bland annat om fotboll och det väcker ju frågan, hur kan vi tänka lokalt kring det? Vi har en fotbollsklubb här precis bredvid, men än så länge inget samarbete.

 

 

Maria Flemström

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.