Här får Daelander baptisternas MR-pris

I samband med den nu pågående Världsbaptistermas generalförsamling i Zürich fick Christer Daelander ta emot årets Denton och Janice Lotz MR-pris. I motiveringen nämns bland annat att Christer Daelanders "osjälviskhet och överlåtelse har lett till förnyad handling för religionsfrihet inom vår gemenskap".

Att Daelander skulle på detta World Baptist Alliance-pris berättade Sändaren tidigare i år. Då intervjuade vi också Christer Daelander, och den artikeln publicerar vi härnedan:

 

Christer Daelander, samordnare för Equmeniakyrkans MR-frågor, får ta emot årets Denton och Janice Lotz människorättspris. Han uppmärksammas för sitt arbete för att säkra, försvara och utveckla mänskliga rättigheter.

 

Det var när Christer Daelander arbetade som ansvarig för Svenska Baptistsamfundets internationella arbete som han på allvar fick upp ögonen för bristen på mänskliga rättigheter i en stor del av världens länder. 
– När jag blev kristen i övre tonåren så brann jag för evangelisation. Den personliga relationen mellan Gud och människa stod i fokus. Men genom Baptistsamfundets internationella arbete blev det mer och mer tydligt att evangeliet också handlar om relationen till andra människor. Det ligger i vår kallelse att arbeta mot det förtryck som många människor lever i, säger han.
Christer Daelander har haft många uppdrag för både Baptisternas Världsallians, BWA, och Europeiska baptistfederationen, EBF. 2007 gjorde han på uppdrag av EBF en undersökning om religionsfrihet och året därpå blev han utlånad av Svenska Baptistsamfundet för att samordna federationens religionsfrihetsarbete. Han är också sedan 2014 en av BWA:s representanter i FN.
I motiveringen till det pris som Christer Daelander nu tilldelas lyfts särskilt hans kamp mot kränkningar av religionsfriheten i Tadzjikistan och Azerbajdzjan. Men han har även arbetat för mänskliga fri- och rättigheter i Mellanöstern och i andra länder i Centralasien där han så sent som i november 2017 samlade nyckelpersoner från kristna minoriteter för att erbjuda hjälp till självhjälp för religionsfrihet. 
Det är bland annat för dessa insatser han får ta emot priset som delas ut av BWA:s generalförsamling i Genève i juli. Priset har instiftats av Denton Lotz, under många år generalsekreterare i BWA, och hans hustru Janice. I pressmeddelandet går att läsa att ”Christers osjälviskhet och överlåtelse har lett till förnyad handling för religionsfrihet inom vår gemenskap”.
Christer Daelander säger att han naturligtvis är glad och stolt men ser framför allt priset som ett erkännande för det viktiga arbetet som Equmeniakyrkan är en del av.
– Överallt där Equmeniakyrkan har samarbeten finns det minoriteter som förnekas sina mänskliga fri- och rättigheter. Jag tror att vår kyrka genom sina traditioner, både genom arbetet med MR-frågor och sitt stora samhällsengagemang, har en speciell kallelse i de här områdena. 
– Det unika för kyrkan är att den kan arbeta direkt med utsatta människor och samtidigt genom sina nätverk ha ingångar till mer övergripande organisationer som exempelvis FN och OSSE, säger Christer Daelander. När Sändaren når honom är han på väg till en konferens i Turkiet om religionsfrihet.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne