Hägglund vill hålla isär tro och politik

- Gudstron är en fantastisk drivkraft till att göra stora insatser för samhället. Men det går inte att göra politik av trosfrågor. Det sa Kristdemokraternas partiledare, Göran Hägglund, när han på onsdagskvällen gästade Vårgårda möte.

 

Hägglund ville gärna prata vårdfrågor med den församlade pressen innan utfrågningen i Tångahallen. Dagens (KD)-nyhet var att alla som fyllt 85 år och har hemtjänst ska kunna välja att bo i trygghetsboende. De pensionärer som kräver mer vård ska få plats på särskilt boende och kommunerna lovades förstärkt stöd för att klara uppgiften.

-        Vi ser gärna att det är många olika aktörer som driver sådana boenden, inte minst från den ideella sektorn, men tyvärr är det ganska få aktörer från det civila samhället. Idag hamnar exempel kyrkan ofta i underläge när stora finansiärer visar sina ekonomiska muskler vid upphandlingar. Vi ska se över reglerna för att underlätta för det civila samhället , lovade Hägglund.

I den stora Tångahallen, som för kvällen var välfylld av partikamrater och andra intresserade, upprepade Hägglund sitt tidigare krav om en förstatligad sjukvård för att skapa jämlikhet i vården och för att bättre ta tillvara sjukvårdens resurser. 

På frågan om tro och politik hör ihop svarade Göran Hägglund att den kristna tron kan vara en fenomenal grund för både det egna livet och politiken. Men religion hör inte hemma på den politiska arenan.

-        Samhällen där religion och politik flätas samman blir inga bra samhällen. Titta på Afghanistan och Irak där den religiösa övertygelsen blir politik och skapar fundamentalism. Politiken ska stå upp för religionsfriheten, men låta människor själva bestämma vad de vill tro på.

I Almedalen talade Göran Hägglund om att Sverige behöver ett ökat försvar. Nu undrade Britta Hermansson om ett kommande Nato-samarbete kräver detta. Hägglund som själv var vapenvägrare i sin ungdom, har tänkt om sedan dess och menar att Sverige behöver ett försvar för att avskräcka och slå tillbaka.

-        Det är nu läge att vi tillsätter en grupp med representation från alla partierna för att diskutera relationerna till Nato och hur vårt försvar ska se ut, sa han.

Hägglund fick också frågor om människovärde och etiska dilemman som exempelvis rättigheten att skaffa barn genom insemination och surrogatmödraskap.

-        Vår utgångspunkt är att vuxnas rättigheter måste stå tillbaka för barnets. Vi kan inte ha en sjukvård där man sorterar bort pappan, sa Hägglund som fick publikens gillande i en rungande applåd.

När den känsliga frågan om biståndspengar bör betala en del av flyktingmottagandet i Sverige kom upp, svarade Hägglund som Alliansens övriga partiledare:  Ja, i det akuta läge som nu är med en rekordstor tillströmning av nya flyktingar.  Hur det blir i ett mer långsiktigt perspektiv ville inte Göran Hägglund svara på.

-        Jag kan inte lova det, lika lite som jag kan lova en värld i fred.

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne