Ha inte för bråttom med dopet

Hur kan man veta om en människas tro är genuin? Bör man döpa någon som ännu inte fått asyl? Vad kan det få för konsekvenser om personen tvingas återvända till sitt hemland? Det var frågor som ställdes under SKR:s femte utbildningsdag om konvertiter i asylprocessen.

Ett 70-tal personer, främst pastorer och präster, samlades nyligen i Betlehemskyrkan i Göteborg för att få redskap och vägledning kring hur de ska möta asylsökande som vill byta religion.
Prästerna och pastorerna hade olika erfarenheter av att möta flyktingar som vill konvertera.  Några hade kommit till Göteborg för att de just nu står inför frågan hur de bäst kan stötta asylsökande att växa i tron. Andra har under en längre tid haft grupper där man undervisat konvertiter.
Budskapet den här dagen var: Ha inte för bråttom med att döpa. Ge undervisning om den kristna tron och låt tron mogna. Emanuel Furbacken, verksamhetsansvarig i Mariakyrkan Angered, menar att det är ett stort ansvar att döpa en konvertit och att man som präst eller pastor måste vara medveten om det. 
- För många innebär det att man blir utestängd från sin familj och sitt sociala sammanhang, framför allt om man tvingas återvända till sitt hemland, säger han.
Under dagen gavs teologiska utgångspunkter kring mötet med personer som vill konvertera till kristen tro, information om den svenska asylprocessen och svensk utlänningslag. Dessutom presenterades en pågående fallstudie vid Uppsala universitet som bland annat visar att högutbildade, vältaliga asylsökande gynnas i asylprocessen i förhållande till analfabeter som kan ha lika stort skyddsbehov.
- SKR har en pågående dialog med Migrationsverket och har ordnat kurser för att öka kunskapen om hur avgörande religionen kan vara för en asylsökande. Vi har upplevt att det finns en okunskap hos många handläggare om att tron inte är en privatsak utan påverkar hela livet, sa Björn Cedersjö, direktor i SKR för diakoni – kyrka/samhälle. 
Helene Hedebris, stabsjurist i Migrationsverket, sa att det finns ett stort behov av fortlöpande utbildning eftersom antalet handläggare har ökat drastiskt och flera av de nyanställda är unga, oerfarna beslutsfattare. 
Hon informerade också om hur den nya lagen, som med all sannolikhet träder i kraft under juni, kommer att påverka situationen för asylsökande – och för Migrationsverkets personal.
- Det kommer att bli betydligt svårare att få asyl och möjligheten till familjeåterförening minskar drastiskt. Migrationsverket har bland annat påpekat att de tillfälliga uppehållstillstånden kommer att öka väntetiderna avsevärt. Men vi är överkörda av regeringen.
 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
karin
Jag tycker inte man ska vänta med att döpa människor som konverterat. Det är helt emot bibeln. Tänk på berättelsen med den etiopiske hovmannen. Jesus säger ju även i missionsbefallningen att gå ut och göra alla människor till lärjungar OCH DÖPA dem. Att vara lärjunge till Jesus och låta döpa sig hör ihop.

 

Till minne

Söndagsservice