Gospelförsamling får ett hem i Norrmalmskyrkan

Norrmalmskyrkan i Stockholm blir moderförsamling för församlingsplanteringen Stockholm Gospel Church. Det är ett av fyra nya initiativ för församlingsplantering inom Equmeniakyrkan. Målet är 50 nya gemenskaper till år 2025.

Initiativtagarna till Stockholm Gospel Church kommer från olika bakgrunder, men har det gemensamt att de älskar gospelmusik och vill engagera sig i socialt arbete.

–   I dag finns det ingen renodlad gospelkyrka i Stockholm. Vi hoppas att vår församling ska bli en mötesplats för musiker som vill musicera tillsammans  och en plats dit alla människor får komma och vara precis som de är, säger Unn Rudolfsson.

Syftet med församlingsplanteringen Stockholm Gospel Church är att bygga upp ett församlingsarbete med regelbundna gudstjänster, körer, samtalsgrupper och annat socialt arbete.

— Vi är glada över att Norrmalmskyrkan har varit positiv till att ta emot oss och hoppas att de ska bli inspirerade av oss och vi av dem.

 Bertil Karlhager, tillförordnad församlingsföreståndare i Norrmalmskyrkan, säger att församlingen skrivit ett avtal med Stockholm Gospel Church som i första hand löper fram till sista maj nästa år.

– Norrmalmskyrkan har en bred verksamhet, inte minst genom vår musikskola, men kyrkan är inte fullbelagd alla dagar i veckan. Det känns positivt att vi som gammal, etablerad församling kan stödja en ny församlingsplantering genom att kostnadsfritt låna ut kyrkans lokaler, säger han.

Peter Svanberg, ansvarig för Equmeniakyrkans församlingsgrundande verksamhet, välkomnar initiativet med en församlingsplantering som har gospelmusik som gemensam nämnare.

– Vi behöver fler församlingar, inte minst i våra storstadsregioner där befolkningstillväxten är som störst. Visserligen har frikyrkligheten också börjat växa i de här områdena, men det finns ett behov av många fler kristna gemenskaper.

Vid kyrkokonferensen 2016 togs ett inriktningsbeslut som innebär att 50 nya gemenskaper ska bildas till 2025. Sedan dess har fyra nya initiativ startats och ett återplanteringsprojekt i Stockholmsregionen är på gång, enligt Peter Svanberg. Nu vill han se ett paradigmskifte där initiativet och drivet inte ska ligga på central nivå, utan i församlingarna.

– Om vi ska nå upp till det utsatta målet så måste varje församling, oavsett storlek, börja reflektera över hur man kan göra detta möjligt. De små församlingarna kanske inte kan bidra på något annat sätt än genom bön, men det är också viktigt. Större församlingar som har mer resurser måste börja tänka på var i deras närområde det finns behov av en kristen församling och vad man kan bidra med för att förverkliga detta.

Equmeniakyrkan har två ekumeniska utbildningar för församlingsplanteringar. Ett som kallas Paulus-programmet tillsammans med Svenska Alliansmissionen. För närvarande är det 13 personer som går kursen som främst är inriktad på enskilda personer med ett intresse för församlingsplantering.

M4 (står för master, mission, multiplication och movement) drivs tillsammans med Evangeliska Frikyrkan, Evangeliska Fosterlandsstiftelsen, Pingströrelsen och Alliansmissionen. Utbildningen sker under en två-årsperiod.

 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne