GF:s kyrkostyrelse föreslår "Gemensam kyrka"

Gemensam kyrka. Det är kyrkostyrelsens förslag till permanent namn på den nya kyrkan och ska ersätta övergångsnamnet Gemensam framtid.

— Det gemensamma är ett centralt begrepp i den kristna kyrkan och dessutom något som är lätt att förstå för alla, säger Olle Alkholm, biträdande kyrkoledare.

Senast 2014 ska beslut fattas i namnfrågan enligt tidigare beslut i kyrkokonferensen. Men processen har skyndats på.

— Kyrkan behöver ett permanent namn. All kommunikation, både extern och intern, blir lidande av att vi inte har ett riktigt namn. Ju längre tiden går, desto större är risken att Gemensam framtid uppfattas som permanent, säger Görel Byström Janarv, enhetsansvarig för kommunikation i Gemensam framtid.

Kyrkoledare Lasse Svensson har tillsammans med de båda biträdande kyrkoledarna Olle Alkholm och Sofia Camnerin drivit på frågan. Gemensam kyrka, på engelska United Church of Sweden, är deras förslag till kyrkostyrelsen.

— Om du frågar vem av oss som kom med förslaget så kommer nog alla tre att svara att ”det var jag”.  Vi har lagt mycket bön och tankar i den här processen och känner att vi landat i ett namn som vi alla tycker är riktigt bra, säger Sofia Camnerin.

Det fanns några kriterier som ställts för det permanenta namnet, se särskild ruta. De namn som inte kunnat uppfylla dessa krav har fallit bort ett efter ett. I slutändan fanns det några få att välja bland.  Många har fått ge synpunkter på vilket av dem de tycker är bäst, bland andra Kyrkornas världsråd, andra frikyrkor, katolska stiftet och ett antal biskopar.

— Vi har också haft en intern process där namnfrågan diskuterats inom samfundet, bland annat vid de sju regionala bildarmötena och vid kyrkokonferenser. Vi har förstått att beslutsviljan är stor och att en majoritet vill ha ett permanent namn så snart som möjligt, säger Lasse Svensson.

Gemensam kyrka är ett bra namn på flera sätt, menar kyrkoledarna. Den obestämda formen uttrycker en öppenhet som säger att kyrkan inte är färdig utan beredd att förändras. Namnet inkräktar inte heller på någon annan kyrkas självbild.

Kyrkoledarna tycker att det är bra att namnet pekar framåt och inte fastnar i att tre kyrkor blivit en, som kunde ha blivit fallet om man till exempel valt namnet Förenade kyrkan, som var ett av förslagen.

Det kanske viktigaste är ändå att Gemensam kyrka är begripligt för gemene man och samtidigt associerar till det bibliska koinonia-begreppet och det kristna gemenskapsmotivet som alltid hållits högt av församlingarna i Gemensam framtid, säger Olle Alkholm.

Det finns ett slags pedagogik i att Gemensam framtid ersätts med Gemensam kyrka, menar han.

— Vi kan behålla ett mosaikkors som är en del av det som gjorts för att lansera Gemensam framtid.

Kyrkoledarna är medvetna om att det kan behövas tid innan det nya namnet ”landar”.

— Vi måste höra det och prata det, inte bara se det skrivet. Jag hoppas att folk ska känna att det kan fungera riktigt bra, säger Sofia Camnerin.

Förslaget hade ett starkt stöd i kyrkostyrelsen där 13 av 15 ledamöter röstade ja till förslaget. En ledamot la ned sin röst och en hade ett annat förslag.

Ida Hennerdal, ordförande i Equmenia, skrev för ett par veckor sedan en insändare i Sändaren där hon propagerade för namnet Equmenia-kyrkan, som röstats ner i tidigare kyrkokonferens.

— Att vara för ett namn betyder inte att man måste vara mot ett annat. Gemensam kyrka blir säkert bra också. Framför allt är det viktigt att vi får ett permanent namn nu, säger hon.

Gemensam kyrka är ett namn som inte inkräktar på de lokala församlingarnas rätt att behålla sitt namn, menar kyrkoledarna.  Namnet går utmärkt att kombinera med lokala namn som exempelvis Immanuelskyrkan i Jönköping, del av Gemensam kyrka eller Baptistkyrkan, en del av Gemensam kyrka.

 Beslutet om namnfrågan ska tas i kyrkokonferensen i Karlstad i maj. Det krävs två tredjedels majoritet för att kyrkostyrelsens förslag ska gå igenom.

 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Curth Sandström
Ett bra namn som håller i jämförelsen med andra förslag!
Namn
Personligen tycker jag det låter menlöst och urvattnat. Inte alls bra. Mvh Berndt Isaksson
Joy Johnson Landin
Vi kan, och borde, behålla mosaikkorset som logotyp, bl.a. för att det har färger som fanns i Svenska Baptist Samfundet, Svenska Frälsningsarmén, Metodistkyrkan och Missionskyrkans logotyp. Gemensam: kyrkan är en av de få platser i Sverige (i världen) där alla åldrar har GEMENSAMMA samlingar, alltså gudstjänster. Vi har GEMENSAMMA intressen (Mt. 28:19-20). Vår treeniga Gud är gemenskapen. Meningen med livet är att leva i gemenskap med Gud, genom Jesus Kristus och genom den heliga Anden. Och liksom människor skall inte leva isolerade från varandra, församlingar behöver inte leva isolerade; vi får ha en GEMENSAM framtid och en GEMENSAM kyrka. Vi kanske spelar golf tillsammans, eller dricker kaffe, eller sjunger i kören, eller gå på Scout eller symöte eller styrelse sammanträde. Våra gemensamma stunder och aktiviteter kan leda oss in i en djupare gemenskap med vår herre och Gud. Bra förslag! Det är lätt att lätt att uttala och skriva "Gemensam"! Lammets Kyrka är också bra! Folk Kyrkan är bra! Det betyder mycket att order "kyrka" står där själv, och inte som några bokstäver vid slutet av ett alldeles för långt ord.
Göran Sundquist
I klass med samfundskyrkan... Håller med Berndt Isaksson, ovan. Vi är många som både våndats och bett för namnet och kanske mest över att vi saknat ett namn. Gemenskap går att betona, gemensam i förhållande till vad? "Har Kristus blivit delad..." vi har ju tre pyttesmå kyrkor blivit en lite mindre pytteliten, United church of Sweden storhetsvansinne... Gemenskapskyrkan är också uddlöst men är innehållsmässigt mycket bra. Koinonia rymmer samma tanke men väcker nyfikenhet, är fräscht och är nytestamentligt, svårt att säga...? har vi lärt oss säga Diakonia, som idag är inarbetat och trovärdigt, så kan vi lära oss säga Koinonia (å ljud på första o:et annars som Diakonia. Samma språk grupp som equmenia. KOINONIAKYRKAN får min röst om det ska bli ett namn för vår tid. Göran Sundquist Orsa Ps. vilket namn kan inte behålla mosaik korset? ds.
Bosse
Gemensamhet mellan vad? Det är väl ingen ide att i framtiden trycka på att vi har varit 3 tidigare. Sikta istället framåt. Ekumeniakyrkan som det nystes om ett tag var ju ännu värre. Ekumenik förutsätter en olikhet. Vi vill ju istället vara eniga. En del påstår att vår matematik i sammgåendet är 1+1+1=1 Fast sanningen egentligen är 10+1+1=1 Mitt förslag som baptist är enkelt: Missionskyrkan! Inarbetat, erkänt, utan sektvarning, omtyckt och billigt. Dessutom kan ju de allra flesta i samfundet känna en trygghet i det. Vansinne att kasta bort ett varumärke som ni missionare har jobbat upp så länge och så framgångsrikt.
Berndt Isaksson
Jag håller med Bosse om att Missionskyrkan är ett vettigt förslag. Att få med både orden "mission" och "kyrka" är bra. Dessutom är det ju så många lokala kyrkor inom denna konstellation som sedan många år heter just Missionskyrkan. Mvh Berndt Isaksson
Göran Hallkvist
Håller med Bosse. Missionskyrkan är det bästa namn som finns!
Åke Nordqvist
Håller med! Missionskyrkan är ett bra och gångbart namn. Varför skall detta namn stryka på foten bara för att man gör en sammanslagning? Syende och sist är det väl innehållet som är det viktigaste och det borde väl vara ett med både mission och kyrka. Jag har hört både tidigare baptister och metodister säga att Nya Missionskyrkan skulle vara ett bra namn. Det kanske trots allt inte är ett så tokigt förslag????
Vivi-Britt Sjölander
Missionskyrkan är det bästa namnet. Det är väl mission vi håller på med, eller?
Ingvar Melblom
Gemensam kyrka fungerar bra på engelska, men på svenska låter det tamt även om man vill värna gemenskapstanken. För många år sedan lanserade ERland Sundström namnet "Förbundskyrkan" som alterna tiv till Svenska Missionsförbundet. Det namnet skulle kunna duga för vår nya kyrkokonstellation. Men Missionskyrkan är bättre, det fyller kraven för att ange vad vi står för och vad vårt uppdrag är.