Nyhet

Frisläppte Mali-svensken konverterade till islam

Han får själv bygga kojorna som tjänstgör som fängelse, han konverterar till islam för vinna tid, och han vandrar två dagar i öknen i ett försök att fly. Nu har Johan Gustafsson, som suttit kidnappad i Mali i nästan sex år, äntligen blivit fri.

Gustafsson framträdde på en presskonferens på torsdagsförmiddagen, där han berättade om sin fångenskap.

- Jag är väldigt glad över att sitta här. Det var inte alltid jag trodde att jag skulle komma hem igen. Nu är vi tre som tillfångatogs den dagen fria, vi har klarat oss, säger Johan Gustafsson och syftar på sina medfångar.

Mali hade börjat bli allt mer oroligt när Gustafsson anlände till landet som en del av en motorcykelresa som var tänkt att sluta i Sydafrika. I stället kidnappades han av al-Qaidas nordafrikanska gren på en restaurang i Timbuktu den 25 november 2011.

- En av de största farhågorna jag hade var att min familj skulle utsätta sig själva för risker, till exempel genom att resa ner till området. Jag tror de kände tillit till myndigheterna och därmed inte kände behov av att göra sådana saker. Från min sida fanns det aldrig några krav på att Sverige skulle kunna göra något åt min situation. Jag insåg att det var mer eller mindre hopplöst, fortsätter Gustafsson.

Johan Gustafsson förefaller samlad när han rekapitulerar historien om hur han kom att befinna sig i Mali och hur det gick till när han blev kidnappad. Men ibland stakar han sig på orden. Han berättar att han hörde ett tumult på innegården på hotellet där han bodde.

- Jag rusar ut och då står det en kille med kalasjnikov.

Hans reskamrat blir slagen och själv leds Gustafsson iväg. Sedan hörs två skott. Tysken som de reste tillsammans med gör motstånd och skjuts ihjäl. Kidnapparna förde ut dem i öknen.

Från början var de chockade, men sedan börjar processen att försöka vänja sig vid det nya livet, berättar Gustafsson. Det är november och det är mycket kallt på nätter och varmt på dagarna. De fick mat och vatten, men behandlades iskallt.

Situationen i fångenskap blev desperat för Johan Gustafsson som inte såg någon möjlighet att försöka fly. Som Gustafsson ser som en sista desperat åtgärd var att konvertera till islam. Inte av religiös övertygelse utan för att rädda sitt liv och köpa lite tid.

- Jag trodde inte det skulle ge någon fördel. Det som hände var att då blev jag inte längre kedjad på nätterna. Jag fick röra mig fritt i lägret. Det var konstigt då jag gick runt med mina kidnappare.

- Jag ber med dem och äter med dem. Jag tänker att jag gör på samma sätt som de gör. Jag agerar som att jag är muslim, inte som jihadist. Under tiden lär man känna dem. Jag känner inne i mig att de är fienden men det är något jag kan göra så jag gör det.

Johan Gustafsson berättar om sina kidnappare, och beskriver dem som unga killar som han fick se växa upp och förändras. Han får själv bygga kojor som tjänstgör som fängelse. När de förflyttas får han bygga nya kojor.

- Med åren lär man sig och förstår vilka faror som finns. Med tiden blev man mer avslappnad. Man skaffar sig ett liv och det blir en vardag. Från den intensiva perioden i början där man kände att man hade ett dödsstraff hängandes över sig, blir det sedan ett fängelsestraff på obestämd tid.

2013 försökte Johan Gustafsson fly, men försöket misslyckades.

- Vi visste inte vad som hände om vi skulle flyttas eller inte. Jag hålls inte kedjad och kan ge mig därifrån, under dagen gömmer jag vattenflaskor och ett kit som jag är redo med. På natten efter sista bönen ger jag mig av. De stegen kommer jag aldrig glömma. Jag har tränat och gått mil efter mil i lägret. För varje steg jag tog kände jag att det var ett steg närmare.

- De stegen kommer jag aldrig glömma. Jag har tränat och gått mil efter mil i lägret. Varje steg jag tog var ett steg närmare frihet. Det var en enorm känsla.

Efter två dagar plockar de upp honom i öknen.

- Det var en fruktansvärd besvikelse. Det var både en skräck och lättnad, jag hade gått i två dagar och framför mig var det öken. Finns det skugga? Finns det vatten? Jag hade inte sett någonting och det var skrämmande.

Johan Gustafsson berättar om sina känslor när han fick veta att han skulle släppas fri.

- Jag trodde aldrig det skulle bli så lätt. Plötsligt öppnas en dörr och jag är fri.

Han beskriver det som väldigt oväntat. Han ser fram emot att återgå till vardagen.

- Jag går vidare nu, säger han.

Rijke fritogs 2015, Gustafsson släpptes fri och återkom till Sverige den 26 juni i år och sedan dess har också McGown återvänt hem. Kidnapparna krävde miljontals kronor alternativt att fångar i Mali och Niger skulle friges i utbyte mot gisslan.

Regeringen har inte lämnat några detaljer om Gustafssons frisläppande men har betonat att Sveriges policy är att inte betala någon lösesumma.

Fakta: Kidnappningen

Johan Gustafsson kidnappades av al-Qaidas nordafrikanska gren, Aqim, i Mali i november 2011. Efter att ha släppts fri landade han på Arlanda den 26 juni.

Enstaka livstecken förekom under tiden han satt fången. Kidnapparna släppte några gånger filmer på gisslan. Statskupp, inbördeskrig och en mycket spänd säkerhetssituation i Mali med omnejd bidrog till svårigheterna att få gisslan fri.

Gustafsson kidnappades tillsammans med nederländaren Sjaak Rijke och sydafrikanen Stephen McGowan.

 

Johan Gustafsson /TT

  • 0 Kommentarer

  • Lägg till ny kommentar