Fredspriset till Tunisien

Nobels fredspris tilldelas National Dialogue Quartet i Tunisien, fyra organisationer som gemensamt arbetat för att bygga upp en demokrati i landet efter Jasminrevolutionen 2011. - Det är en seger för alla icke-våldsrörelser världen över att de får ta emot priset, säger Sofia Walan, generalsekreterare för Kristna fredsrörelsen.

National Dialogue Quartet består av fackföreningen Tunisian General Labour Union (UGTT), Arbetsgivarorganisationen Tunisian Confederation of Industry, Trade and Handicrafts (UTICA), människorättsorganisationen Tunisian Human Rights League (LDTH) och advokatföreningen Tunisian Order of Lawyers. Priset tilldelas alla fyra organisationer gemensamt för deras arbete under den så kallade Jasminrevolutionen, som blev starten för den arabiska våren, 2011.

- Jag tycker att det är jättebra! Kommittén väljer att rikta ljus på civilsamhällets viktiga roll att skapa fred med fredliga medel. Det är en seger för alla icke-våldsrörelser världen över, säger Sofia Walan.

Organisationerna bidrog till att det första fria valet på över 50 år hölls i Tunisien 2011. Sofia Walan tycker att det är bra att det är alla fyra som får dela på priset och inte bara en av organisationerna.

- Det är häftigt att de representerar juridik, mänskliga rättigheter och fackförbund. Tidigt i processen inför valet rekryterades de av alla partier som en viktig samtalspartner, och det var en anledning till att valet kunde genomföras fredligt och med ett högt valdeltagande. Tunisien har varit under väldigt högt tryck med bland annat terroristattacker och det är ett skäl att ge priset till dem som jobbat under väldigt hård press.

Pristagarna själva här kommenterat utmärkelsen till nyhetsbyrån AP:

- Det är ett pris som kröner mer än två års insatser som gjorts av kvartetten när landet befann sig i fara på alla fronter. Jag är glad, säger Houcine Abassi, generalsekreterare för fackföreningen UGTT.

Jakob Romeborn

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.