Fortsatt förtroende för Svensson

Lasse Svensson är beredd att leda Equmeniakyrkan ytterligare fyra år. Och stödet för honom och de två biträdande kyrkoledarna Olle Alkholm och Sofia Camnerin är starkt. Kyrkostyrelsen och församlingarna, som fått chans att nominera, ger trion sitt fortsatta förtroende.

— Det känns gott att ha ett starkt stöd, det ger en större trygghet. Jag försöker vila i att det handlar om en kallelse — min egen kallelse som bekräftas av kyrkostyrelsen och sedan av kyrkokonferensen, säger Lasse Svensson.

Han har levt med Equmeniakyrkan i sex år. Förutom de fyra senaste som kyrkoledare så var han processledare under ett år i det som då kallades Gemensam framtid och därefter en del av kyrkoledningen under ytterligare ett år.

— Det är fantastiskt att finnas i ett sammanhang där man får vara med och skapa kyrkohistoria. Jag känner mig mycket ödmjuk inför frågan om att bli kyrkoledare ytterligare en mandatperiod, säger Lasse Svensson.

Samarbetet med de biträdande kyrkoledarna, Olle Alkholm och Sofia Camnerin, tycker han har fungerat utmärkt och betonar det gemensamma ledarskapet. Över tid har det skapats en tydlighet omkring vilka frågor som hamnar på respektive kyrkoledares bord.

— Men vi arbetar hela tiden på att förtydliga och ingenting är statiskt, konstaterar han.

I Lasse Svenssons roll ligger att vara ansiktet utåt i ekumeniska sammanhang, både internationellt och nationellt. Under den första mandatperioden har han hunnit besöka många av de länder där Equmeniakyrkan har missionsarbete, och också träffat svenska och utländska företrädare för olika kyrkor världen över.

Det blir många resdagar per år för kyrkoledaren som har sitt kontor i Stockholm och sitt hem utanför Göteborg. När det hölls familjeråd inför möjligheten att det kan bli en ny fyraårsperiod med mycket resande så var det dock ingen som protesterade.

— Jag ser det som en fördel att inte alla nationellt anställda i Equmeniakyrkan bor i Stockholm. Många församlingar i vårt land är det närmare att ta sig till från Göteborg.

De första åren efter att Equmeniakyrkan bildades har varit en etableringsfas med tidvis svajig ekonomi och omorganisationer på kansliet. Parallellt med att få ordning på ekonomi och organisation så har arbetet pågått för att skapa identitet i det nya samfundet.

— Alla förändringar tar tid och fortfarande befinner sig Equmeniakyrkan i viss utsträckning i en inkörningsperiod. Men jag upplever det ändå som att fler och fler börjar känna sig hemma i det nya. Många församlingar har bytt namn på sina kyrkor och heter nu Equmeniakyrkan, det kan vara ett tecken på att man vill betona samhörigheten med det större sammanhanget.

Under de kommande fyra åren hoppas Lasse Svensson att vi-känslan ska stärkas ännu mer.  Att förverkliga de visioner och strategier som kyrkan kommit överens om är ett arbete som kommer att pågå tills ”Herren kommer åter”, enligt Lasse Svensson.

— Men när kyrkan nu hunnit bestämma mål och inriktning för verksamheten behöver vi ändra tyngdpunkten från ord till mer handling. Vi står inför många nya utmaningar, både som nationell organisation och i de lokala församlingarna. En av dem är flyktingsituationen och behovet av att lyckas med integrationen. En annan utmaning är den våg av främlingsfientlighet där kyrkan behöver vara en tydlig röst.

Lasse Svensson nämner de tre ben som han menar kyrkan bör stå på: samhällsengagerad diakoni, frimodig evangelisation och försonande gemenskap. Kyrkans uppgift är att nå nya människor med evangelium som förvandlar människan. En fråga för framtiden är hur den kristna gemenskapen ska se ut där det inte finns etablerade församlingar? Kan man hitta nya former för trosgemenskap?

— Vår kyrka är också en del av ett större sammanhang med många internationella relationer. Dem vill vi fortsätta att vårda och utveckla. Det internationella arbetet kommer att bli än viktigare under de närmaste åren i en värld med skriande behov.

Lasse Svensson tycker att det är viktigt att fortsätta dialogen med kyrkorna i Sverige om det gemensamma uppdraget.

 

 

Fotnot: Valet av kyrkoledare och biträdande kyrkoledare kommer att ske vid Equmeniakyrkans kyrkokonferens under Kristi himmelsfärdshelgen.

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne