Förtroendet för kyrkan ökar och gudstron minskar

De flesta svenskar deltar sällan eller aldrig i en gudstjänst och tron på Gud minskar. Men samtidigt har förtroendet för kyrkan i Sverige ökat sedan 80-talet. Detta visar World values surveys kulturkarta som presenterades i Stockholm under tisdagen.

Allt färre svenskar tror på Gud, men samtidigt ökar förtroendet för kyrkan. Detta enligt World values survey (WVS) senaste studie, som presenterades idag. WVS är ett globalt forskarnätverk som sedan 80-talet mätt människors värderingar, bland annat inställningen till religion.

Bland svenskarna uppger tre fjärdedelar till exempel att de aldrig deltar i någon form av gudstjänst. Jämför detta med Ghana, som också figurerar i studien, där nästan 80 procent deltar i minst en gudstjänst per vecka.

Men av det mycket låga antalet gudstjänstbesökare kan man inte dra slutsatsen att svensken inte har en tro. Även om antalet svenskar med en gudstro har minskat sedan 80-talet uppger fortfarande 40 procent att de tror på Gud. Samtidigt kallar sig endast 17 procent för ateister.

Värt att notera är att samtidigt som religionen och gudstron i Sverige är på tillbakagång ökar vårt förtroende för kyrkan. På 80-talet uppgav 37 procent av de tillfrågade att deras tilltro till kyrkan var ganska eller mycket hög. Idag har den siffran ökat till drygt 50 procent.

Pontus Håkansson

 

Fakta: World values survey

World values survey inledde sina mätningar av människors värderingar 1981. Undersökningen som presenterades nu har genomförts under åren 2010-2014.

Japan och Sverige toppar listan över sekulariserade länder. Ghana och Qatar är de länder där flest tror på Gud.

 Trenden är att de flesta länder rör sig åt samma håll: ökad sekularisering och individualism. En möjlig orsak är den ekonomiska utvecklingen. 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.