Nyhet

Försvarsministerns pastor vill se GF-kritik av vapenexporten

— Regeringen måste nu gå till botten med vapenaffären med Saudiarabien. Det anser Sören Carlsvärd, tf missionsföreståndare och pastor i Betelförsamlingen i Örebro.

 

— Nu är det viktigt att reda ut det hela och se om det går att bryta avtalen och vilka konsekvenser det får, säger Sören Carlsvärd. Men från hans  nya kyrka, GF, är det tyst.  Något som Carlsvärd är försiktigt kritisk till.

— Visst tycker jag att GF skulle uttala sig. Det är viktigt att en kyrka har en röst i de här frågorna.

— Samtidigt har jag full förståelse för att de inte är på hugget innan de riktigt kommit igång. Men rent generellt borde kyrkan vara mycket mer med i debatten och följa samhällsutvecklingen. Det är viktigt att folk får vetskap hur kyrkor tänker i sådana här frågor.

Försvarsministern, Sten Tolgfors, som den senaste veckan stått i stormens centrum, är också baptist, och dessutom medlem av Sören Carlsvärds egen församling i Örebro. Men det medför inga problem, förklarar Sören Carlsvärd.

— Man måste kunna skilja på sak och person. Vi har pratat om den här situationen han har hamnat i och det drev han utsatts för. Det har inte varit  lätt och skrapar man lite på ytan så ser man att det där med rätt och fel är inte så enkelt. Man blir mer ödmjuk när man sätter sig in i frågan

— Tolgfors har ju ärvt den här frågan från tidigare regeringar, och även om jag kan ha en personlig åsikt i sak så ser jag också att det är en komplicerad situation.

Därför kan han också tänka sig att Sverige har en vapenindustri.

— Jag förstår också att industrin spiller över i god teknologi och ger arbetstillfällen, jag har bott i Karlskoga. Men det är stor skillnad mellan ett utbyte mellan demokratiska länder och försäljning till totalitära stater.

Han påminner om att baptister alltid varit starkt engagerade i fredsfrågor. Om Martin Luther King-dagen och fredspriset, som delas ut i januari varje år och att det inte är en tillfällighet att så många av Nobels fredspristagare  varit baptister. Som Aung San Suu Kyi (innan hon av politiska skäl konverterade till buddismen) eller Al Gore.

Från Sveriges kyrkor har annars särskilt ärkebiskop Anders Wejryd reagerat starkt efter avslöjandena om det planerade svenska stödet till bygget av en avancerad vapenfabrik i Saudiarabien.

— Det här tyder på en större dubbelmoral än jag trodde, säger han. Det är fruktansvärt. Vi talar om mänskliga rättigheter och demokrati i utrikespolitiken. Biståndsminister Gunilla Carlsson säger att diktaturer ska frukta svenskt bistånd. Samtidigt säljer vi vapen och bygger upp en diktaturs militära kapacitet, säger Sofia Walan, generalsekreterare för Kristna fredsrörelsen.

 

  • 0 Kommentarer

  • Lägg till ny kommentar