Församlingar och frivilliga stöttar i brandkatastrofen

Skogsbränderna rasar nu på många platser i landet och människor tvingas evakuera. Tusentals frivilliga hör av nu av sig för att hjälpa till och flera församlingar håller extra öppet.

-  Det finns ett stort engagemang bland kommunens invånare, viljan att hjälpa till är nästan överväldigande, säger Lena Andersson, pastor i Ljusdals missionsförsamling.

- Vi har sett så mycket privata initiativ i kommunen att stötta och hjälpa brandförsvaret och att ta hand om evakuerade människor. 

Samtidigt anmäler sig nu tusentals frivilla från hela landet för att hjälpa till vid skogsbränderna.

I Ljusdals kommun finns en särskild telefon dit frivilliga kan anmäla sig.

– Vi är jätteglada för alla som hör av sig. Vi tar emot och registrerar alla som erbjuder sig. Det är många , och vi samlar på oss mobilnummer för att kunna ringa in folk vid behov, säger Pär Jonsson, kommunikationschef i Ljusdals kommun, till TT.

I Härjedalen är det också många frivilliga som hjälper till. Inte med själva släckningen, utan med sådant runtom, berättar Philip Manasidis vid frivilliga resursgruppen i Härjedalens kommun.

De fixar mat, eller kör ut den. Inte in i själva brandområdet, det är för farligt. Men de kan köra på vanliga vägar.

Det krävs också en hel del administration, och exempelvis telefonpassning, berättar han.

– Just för stunden är nog behovet täckt, men det kan ändras på ett par timmar. Vi är tacksamma för alla som hör av sig.

Både i Ljusdal, Härjedalen och Ragunda är man angelägen att påpeka att det kan bli för mycket av det goda. Att man är  väldigt tacksamför den omtanke som visas, men att det är kommunen och räddningstjänsten som måste få bestämma vad som behövs, och som också måste samordna alla resurserna.

- Om folk bara strömmar till kan det bli väldigt rörigt.

Idag, fredag, besökte också ÖB Micael Bydén och försvarsminister Peter Hultqvist (S) brandområdet utanför Särna i nordvästra Dalarna för att informera sig om insatserna.

- Det går inte att föreställa sig den här situationen och hur det ser ut förrän man kommer på plats och träffar människorna, säger Micael Bydén till Dalarnas Tidningar, och fortsätter:

- Just nu, på dygnsbasis, har jag ungefär 500 soldater på marken. Vi stöder med samverkanspersonal, med logistik, med transporter, med samordning av luftrum. Vi har helikoptrar och den här samlande resursen är, förstår vi, väldigt viktig.

Efter besöket i Särna väntar nu ett motsvarande besök för Bydén och Hultqvist i Sveg i Härjedalen.

Bränderna som rasar är nämligen bland de allvarligaste Sverige upplevt, enligt Dan Eliasson, chef för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som varnar för att underskatta läget. 

Bränderna går inte att släcka i det torra vädret. De kan fortfarande eskalera. Läget är allvarligt, säger han.

Situationen är alltså extrem, också enligt statsminister Stefan Löfven (S), som ju besökte Ljusdal igår och då underströk att Sverige också får hjälp från länder  inom och utanför EU-samarbetet med bland annat vattenbombflyg och helikoptrar.

Och för dem som bor i området är oron fortsatt stor, även om de inte är direkt drabbade.

- Ja, vi har inga medlemmar på de drabbade platserna, säger Lena Andersson, som sluppit evakuera trots att hon själv har ett fritidshus precis där en av bränderna startade.

- Men det finns en stor oro......Hur ska detta sluta, när tar det slut? Hur blir det efter branden? 

För den som behöver stöd och någon att tala med har flera av Svenska kyrkans församlingar extra öppet. Under fredagen handlade det om Ljusnans pastorat, kyrkorna i Los och Färila, Bräcke-Revsunds pastorat och Svegsbygdens församling.  

Johanna Cederblad/TT

Annika Ahlefelt

 

FAKTA: Brandläget 

Just nu härjar tre större bränder i Gävleborg, Jämtlands län och Dalarnas län. Men det brinner även på många andra platser i Sverige. Bränderna omfattar tillsammans en yta på minst 20 000 hektar, vilket är en större yta än den som eldhärjades vid den stora branden i Västmanland 2014.

Enligt SOS Alarm är det 52 bränder som pågår i terräng på fredagen. Det finns minst 11 stycken utfärdade, och fortfarande aktiva, Viktigt meddelande till allmänheten (VMA). Merparten av VMA rör utrymningar.

 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.