Förbönsupprop för biståndsarbetare

Alliansmissionen, Diakonia, Equmeniakyrkan, Pingst FFS och PMU uppmanar nu gemensamt till förbön för den som jobbar med bistånd och mänskliga rättigheter.

Samfunden oroas av en ny trend; att försvarare av mänskliga rättigheter, biståndsarbetare och journalister allt oftare blir måltavlor i konflikter.  Nu senast FN-medarbetarna Michael Sharp, Betu Tshintela och Zaida Catalán, som mördades i Kongo-Kinshasa.

Under de senaste 10 åren har attackerna mot dem som arbetar med bistånd närmast fördubblats.

Människor som jobbar för mänskliga rättigheter, som rapporterar om övergrepp eller som förmedlar nödvändiga hjälpinsatser, utsätts för hot, våld eller riskerar att fängslas.

I ett pressmeddelande konstaterar samfunden att detta är helt oacceptabelt för dem som kyrkor och biståndsorganisationer

”Vi arbetar ständigt med att lyfta situationen gentemot politiska beslutfattare både i Sverige och utomlands. Men vi tror också på bönens makt. Vi vill därför uppmana alla församlingar som har möjlighet att i sina gudstjänster be om Guds beskydd över de människor som lever i världens konfliktdrabbade områden.

Och speciellt vill vi be om Guds beskydd för våra systerkyrkor, våra lokala samarbetsorganisationer, våra egna medarbetare och andra som arbetar med att förmedla hjälp på platser där de är som mest behövda.”

Niclas Lindgren, PMU

Bo Forsberg, Diakonia

Kjell Larsson, Svenska Alliansmissionen

Daniel Alm, Pingst FFS

Sofia Camnerin, Equmeniakyrkan

 

Bön

Jesus Kristus, du som är vår fred. Du som är barmhärtighet. Du har sagt att sanningen ska göra oss fria.

Vi ber för offer för krig, för människor som flyr, för allt det som raseras av våld: vare sig det är människors försörjning, förtroende eller hopp om framtid.

Idag ber vi särskilt för de som finns på plats för att hjälpa, för att försvara mänskliga rättigheter, för att dokumentera och samla berättelser för att vi andra ska få veta vad som sker.

Vi ber för alla de som riskerar livet för rättvisa och sanning.

Du är hos de anhöriga till FN-arbetarna, hjälp dem och trösta dem i deras saknad och förtvivlan.

Barmhärtige Gud, grip in!

 

Varje församling kan formulera sin bön utifrån sina önskemål och tradition. 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.