Nyhet

FN håller möte om Jerusalem

Palestinier och israelisk polis drabbade åter samman i Jerusalem och i flera områden på den ockuperade Västbanken efter kvällsbönen. På begäran av bland annat Sverige håller FN:s säkerhetsråd ett möte med anledning av situationen.

Mötet, som hålls på måndag, är initierat av Sverige, Frankrike och Egypten.

- Det har ju varit en eskalering de senaste dagarna och det är en väldigt farlig situation, både politiskt och religiöst känslig. I första hand handlar det om att skicka en signal till parterna, säger Carl Skau, ambassadör och biträdande svensk representant i säkerhetsrådet, till TT.

Det centrala är att få parterna till en dialog om hur man löser situationen kring Tempelberget, fortsätter han.

- Det skulle kunna förhoppningsvis kunna lugna de väldigt upprörda känslor som finns. På måndagens möte deltar generalsekreterarens särskilda representant för Israel-Palestinakonflikten och kommer där att lägga fram förslag kring hur FN kan bidra till en nedtrappning, säger Carl Skau.

Det upptrappade våldet ledde till en 17-årig palestinsk pojkes död på lördagen. Han avled på sjukhus efter att ha skjutits i bröstet i al-Azarya, öster om Jerusalem, enligt palestinska Röda halvmånen. I Abu Dis dödades en 18-årig palestinier när en brandbomb exploderade, när han skulle kasta den mot israeliska säkerhetsstyrkor, uppger de palestinska hälsovårdsmyndigheterna enligt nyhetsbyrån AFP.

Ytterligare en palestinier skadades lindrigt efter att ha träffats av en gummimantlad kula i byn Kobar — den by där en palestinier på fredagen högg ihjäl tre människor i en israelisk familjs hem bodde, rapporterar den israeliska tidningen Haaretz.

Den israeliska militären har fyllt på med ytterligare soldater på Västbanken efter fredagens omfattande protester, då tre palestinier sköts till döds.

Michael Oren, biträdande minister i den israeliska regeringen, beskyller både Hamas, som styr i Gaza, och den palestinske presidenten Mahmud Abbas rörelse Fatah, som styr på Västbanken, för att uppvigla till våld. Men Abbas avfärdar anklagelserna och lyfter fram Israels ockupation som roten till de starka spänningarna, skriver AP.

Mahmud Afifi, talesperson för Arabförbundet, varnar för att oroligheterna kan eskalera.

- De nuvarande spänningarna öppnar upp för ytterligare upptrappningar med en växande palestinsk, arabisk och muslimsk ilska över våldet och de nya åtgärder som vidtagits av de israeliska myndigheterna, säger han enligt Reuters.

Filip Norman/TT

Anna Lena Wallström/TT

Fakta: Jerusalem

Israel ockuperade den östra delen av Jerusalem under sexdagarskriget 1967.

Den israeliska regeringen betecknar staden som sin "eviga och odelbara huvudstad". 1980 antog Israel en lag om att utsträcka israelisk lag till att omfatta även Östra Jerusalem, men anspråket har inte erkänts internationellt.

Jerusalems gamla stad rymmer flera platser av stor religiös betydelse för judar, muslimer och kristna, som al-Aqsamoskén, Klippdomen, Tempelberget, Klagomuren och Heliga gravens kyrka.

  • 0 Kommentarer

  • Lägg till ny kommentar