"FN bör upprätta en frizon för kristna i Irak"

Världen sviker Iraks kristna. Det menar journalisten Ivar Arpi som i sina ledare i Svenska Dagbladet kritiserat omvärldens passivitet. - Det som skulle behövas är att FN upprättar en frizon nu, innan det är för sent, säger han.

Förtrycket mot kristna minoriteter i Mellanöstern har pågått i många år utan att situationen uppmärksammats. Redan för tio år sedan varnade Mellanösternexperten Nuri Kino, assyrier som bott i Sverige sedan han var åtta år, för utvecklingen.
- Jag gjorde en mediesökning på kristna i Irak och Syrien åren 2004 - 2014 och fann att det skrivits mer om palestinier under den tidsperioden än om alla minoriteter tillsammans i övriga Mellanöstern, säger Ivar Arpi.
Men det här är inte unikt för Sverige, menar han. Även i andra länder är det få grupper som pratat om Mellanösterns minoriteter. En förklaring skulle kunna vara att man inte vill använda frågan för att kritisera islam.
- Jag tror att det finns en viss oro för att bli anklagad för religiös nationalism om man uppmärksammar etniska rensningar som utförs av muslimska grupperingar, trots att det är handlar om extremister och inte om muslimer i stort.
En annan orsak till tystnaden kan vara okunskapen om att det fortfarande finns urgamla kyrkor och kristna i de här områdena. De armeniska folkmorden har förpassats till historien och ingen har velat se att de nu upprepas, säger Ivar Arpi.
Han menar att ytterligare en orsak till att omvärlden inte reagerar kraftigare är att flera länder är bakbundna av att deras intressen i regionen är så komplext sammanflätade.  
- Det som krävs är att FN, som nu konstaterar att det pågår en etnisk/religiös rensning, sanktionerar en intervention. Beskedet från USA i förra veckan att president Obama nu godkänner bombningar i  norra Irak är mycket välkommet.
Att Ivar Arpi själv valt att uppmärksamma de kristnas situation i Mellanöstern beror delvis på att han upplever att det finns ett uppdämt intresse från olika kyrkor i Sverige, med många invandrade från de aktuella områdena. Han är förvånad över att det tidigare skrivits så lite i kristen press om förföljelsen.
- Rent journalistiskt känner jag också att detta är otroligt angeläget. Snart är det kanske försent. Jag vill föra upp frågan på den politiska dagordningen och tvinga våra politiker till handling. Idag är det några få eldsjälar i riksdagen som engagerar sig, medan utrikesminister Carl Bildt varit ganska tyst.
 
 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.