Flera dödade i oroligheter i Kongo Kinshasa

Säkerhetsstyrkor har skjutit ihjäl minst 26 demonstranter i Kongo-Kinshasas huvudstad och i andra städer i landet, enligt Human Rights Watch. Oroligheter har brutit ut i landet, sedan president Joseph Kabila sitter kvar vi makten trots att hans andra mandatperiod gått ut.

 

Regeringen har sagt att den klarar av att arrangera presidentval tidigast i april 2018. Författningsdomstolen beslutade i maj att Kabila kan sitta kvar fram till dess. Det är inte förenligt med lagen att Kabila ställer upp för en tredje mandatperiod.

Oppositionen motsätter sig att Kabila sitter kvar, och samtal för att komma till en lösning har hittills varit resultatlösa. Samtalen ska återupptas på onsdagen.

Studentmarsch stoppad

I huvudstaden Kinshasa har vägspärrar satts upp, affärer har hållit stängt och regeringen har förbjudit protester. På Kinshasa-universitetet har hundratals studenter samlats. Ett stort antal poliser har kallats ut för att förhindra en fredlig marsch mot parlamentet för att framföra kravet på att Kabila avgår.

I Butembo i den oroliga östra delen av landet drabbade rebeller samman med polis efter att ha gått till angrepp mot flera byggnader och stadens fängelse. En polis, fem rebeller och en FN-soldat dödades vid sammandrabbningarna, enligt nyhetsbyrån AFP:s reportrar. Vittnen rapporterar om att rebellerna sagt sig vilja störta Kabila.

"Vi är inte hans tjänare"

Oppositionen har sagt att den inte kommer att organisera protester, men heller inte förhindra att de sker.

- Vi förbereder oss för att gå ut på gatorna för att jaga bort Kabila, säger 29-årige Diego Kas, som liksom stora delar av befolkningen är arbetslös.

- Kabila kommer att vara en olaglig president. Jag vet inte hur han ska kunna stanna vid makten, för vi gillar honom inte längre... Vi är inte hans tjänare, Kongo är vårt land.

I september i år dödades fler än 50 människor i samband med protester mot Kabila.

TT

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne