Fler gripna efter nazistdemonstrationen

Polisen griper nu fler personer misstänkta för brott i samband med nazistdemonstrationen i Göteborg i slutet på september. Under de senaste dagarna har polisen hämtat in sex personer. - Fler gripanden är att vänta, säger åklagaren Mats Ihlbom till TT.

Polisen började hämta in fler personer i starten på veckan. Ingen av de nu gripna har någon anknytning till nazisterna.

- Jag vill inte kalla dem för motdemonstranter. Men de är misstänkta för våldsamt upplopp, våld mot tjänsteman eller försök till våld mot tjänsteman, säger Mats Ihlbom.

Efter den misslyckade nazistdemonstrationen i samband med bokmässan i Göteborg den 30 september grep och anhöll polisen 23 personer, 22 tillhörande Nordiska motståndsrörelsen (NMR) och en man som betecknades som motdemonstrant. Inledningsvis uppgav han en ålder på 17 år, men åklagaren har ifrågasatt den uppgiften.

De 22 NMR-anhängarna släpptes efter ett par dagar men är fortfarande misstänkta. Åklagaren menar att bevisläget mot dem är så gott att ett frisläppande inte kan påverka den fortsatta utredningen. Men den 23:e mannen häktades bland annat för att han sakande fast adress och åklagaren menar att det finns risk att han avviker.

De nya gripandena innebär att åtalet mot mannen som suttit häktad sedan demonstrationen kommer att dröja ytterligare. Mannen är misstänkt för försök till våld mot tjänsteman och våldsamt upplopp. Brottet ska ha skett på hållplatsen utanför Lisebergs huvudingång.

Åklagaren vill inte gå in på vilken bevisning som ligger till grund för de nya gripandena.

Taggar:

Nazism

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.