Fick sparken för att de är kristna

Den europeiska domstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg ska denna vecka behandla fyra fall av religiös diskriminering gentemot brittiska medborgare. De fyra hävdar att de förlorat sina jobb för att de är kristna.

 

Två av fallen handlar om att öppet få visa sin trostillhörighet genom att bära krucifix på arbetsplatsen. En sjuksköterska och en anställd vid flygbolaget British Airways sades upp sedan de vägrat ta av sig korsen de bar runt halsen. Båda hävdar att de burit korsen i många år, men att de inte blivit synliga förrän nya typer av uniformer introducerades.

De två andra fallen handlar om rätten att utifrån tro och samvete slippa handha frågor som krockar med den egna föreställningen om homosexualitet. I de fallen handlar det om två personer som arbetat inom offentlig förvaltning innan den nya lagstiftningen om samkönade äktenskap infördes.

Storbritannien respekterar inte kristnas mänskliga rättigheter. Det konstaterades i studien Clearing the Ground, som gjordes av parlamentets kristna grupp för ett halvår sedan, efter en rad domar mot kristna vars samveten gett dem problem med lagen eller sina uppdragsgivare. Bland annat varnades för bristen på ”religiös läskunnighet” bland domare, politiker och tjänstemän.

Den brittiska regeringen har tvärtom hävdat att ett krucifix inte är obligatoriskt för att praktisera den kristna läran. Samtidigt slog premiärminister David Cameron förra månaden fast i en debatt i Underhuset, att kristna måste ha rätt att bära krucifix på jobbet, skriver Church Times.

 

Göran Tonström

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
LG Berg
Detta sker också i Sverige

 

Till minne