Femtonde galan till minne av Fadime

I dag söndag är det 16 år sedan Fadime Sahindal mördades av sin far i ett av de mest omtalade hedersbrotten i Sverige. I lördags bjöd Riksförbundet Glöm aldrig Pela och Fadime in ett till den femtonde minnesgalan på Berns i Stockholm.

Under rubriken "Jämställdhet eller könsapartheid" intog de inbjudna gästerna sina platser under Berns väldiga kristallkronor. Galan inleddes därefter med en inspelning från det tal som Fadime Sahindals själv höll i riksdagen den 21 januari 2002. I talet berättade hon att hon träffat kärleken i en svensk man, Patrik och om hur det lett till både hot och förföljelse från hennes närmaste familj. Talet avslutades med en vädjan till politikerna att inte vända flickor och pojkar som henne ryggen. Två månader senare sköts Fadime Sahindal ihjäl av sin egen pappa.

Varje år bjuds ett par politiker, som på olika sätt lyft hedersfrågan in till galan och januarikylan till trots kunde man känna hur valtemperaturen skruvats upp.

– Bakom varje siffra döljer sig en flicka eller pojke med en dröm. Vi ska vara självkritiska i Sverige, flatheten har varit förödande. Den missriktade välviljan har fjättrat bojorna kring flickor och pojkar, i stället för att bryta upp dem. Toleransen måste också ha gränser. I Sverige ska straffen för hedersbrott skärpas, och förövare som är utländska medborgare ska oftare utvisas. I Sverige ska vi aldrig acceptera religiösa moralpoliser. Man får tro på vilken gud man vill i vårt land, men skolan ska undervisa i religion, inte förkunna religion. Det är dags att sätta stoppa för fler religiösa friskolor sa Liberalernas partiledaren Jan Björklund.

Senare under kvällen talade också arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) som bland annat slog fast att

– Vi kan aldrig vara nöjda så länge det finns en parallell verklighet, som många människor lever under. Varje individ som lever i Sverige ska vara lika skyddad för sina rättigheter och sin frihet oavsett i vilken familj man lever.

Avslutningstalare var komikern och författaren Jonas Gardell som riktade blicken bortom Sveriges gränser för att sedan återvända till Benjamin, ur den egna boken Torka aldrig tårar utan handskar.

– Presidentens uttalade order var att alla bögar skulle vara utrotade innan fastemånaden började. Detta måste vi våga prata om, att hederskultur dödar kvinnor men också hbtq-personer. En stor del av alla hbtq-flyktingar utsätts i Sverige för trakasserier på flyktinganläggningarna. Därför måste vi omedelbart återinföra den regel som säger särskilt ömmande omständigheter. Men hedern är inte bara ett problem utifrån. Benjamins ursvenska föräldrar är medlemmar i Jehovas Vittnen och när sonen Erik kom ut arrangerade de begravningskaffe innan de helt bröt kontakten,  sa Jonas Gardell.

Bland övriga talare fanns GAPF grundare Sara Mohammad och tidigare integrations-och jämställdhetsministern Nyamko Sabuni. Den senare delade ut årets hederspris till människorättsaktivisten Juno Blom från Norrköping. Scenen intogs därutöver av skådespelerskorna Alexandra Rapaport och Lena Endre som läste texter och av artisterna Familjen Kaos, Aminah Al Fakir, David och Malin Watson, Linda Lampenius, Lill Lindfors och Carola.

Fotografier: Åke Westin

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.