Få hjälps av ny skattereduktion

Två av tre svenskar skänker pengar till en eller flera organisationer varje år. Men trots att hushållens disponibla inkomster har ökat skänktes bara 0,3 procent av hushållens konsumtion till organisationer med 90-konto.

Det framgår av en rapport som FRII, Frivilligorganisationernas insamlingsråd, presenterat.

Rapporten bygger på siffror från 2012, då hushållen skänkte 5,2 miljarder kronor till organisationer med 90-konton. Samma år såldes det sötsaker och glass för 23,6 miljarder kronor i Sverige. I länder som Danmark och Österrike skänks 0,4 procent av hushållens totala konsumtion till organisationer med 90-konton.

— Skillnaden jämfört med Sverige är bara 0,1 procent men i kronor räknat ger det en annan bild. Om vi kunde öka till samma nivå i Sverige skulle det ge 1,7 miljarder kronor mer till en mängd viktiga ändamål, säger Maria Ros Jernberg, generalsekreterare i FRII.

 I rapporten ”Finansiering av ideell verksamhet — förutsättningar, verklighet och framtid” konstateras att den skattereduktion som introducerades 1 januari 2012 är svår att utnyttja för den genomsnittliga givaren. 1 av 4 svenskar skänker pengar månadsvis via autogiro och den genomsnittliga gåvan ligger på 131 kronor, vilket är under miniminivån för skattereduktion, som ligger på 200 kronor.

I den undersökning bland allmänheten som Novus utfört på uppdrag av FRII framkommer att den mest generösa givargruppen finns i åldrarna 65—79 år, där det är 76 procent som skänker pengar. 4 av 10 svenskar skänker bara till organisationer man redan känner till. De ändamål som flest kan tänka sig att skänka pengar till är katastrofarbete, hjälp till barn samt forskning kring olika sjukdomar.

 28 procent av svenskarna har en mycket positiv inställning till ideella organisationer och 46 procent har en ganska positiv inställning.

Rapporten Finansiering av ideell verksamhet bygger på offentlig statistik och rapporter, enkätundersökningar bland 333 organisationer som genomförts av FRII och PwC och på Novus undersökning om givarbeteenden hos allmänheten.

 

 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thorsten Schütte
I sin nuvarande form är skattereduktionen krånglig och missgynnar regelbundet givande. Om man ska ha en skattereduktion vore det bättre att hantera den som kyrkoavgiften, t ex att man till 1 % av taxerad inkomst för kyrkoavgiften lägger ett ytterligare utrymme av X % för månadsgivande till godkända konton.

 

Till minne