Evangelisationen i centrum i Nässjö

Vad är en evangelist? Vad har han eller hon för uppgift i vår tid? Om evangelistens gåva och tjänst handlar både en nyutkommen bok och en möteshelg i Nässjö.

Evangelisthelgen och boken har kommit till för att fira att det är 100 år sedan Missionsförbundets förste riksevangelist gick ut i tjänst.

- Så man kan säga att det tagit 100 år att få till den här boken, skämtade riksevangelist Carl-Olov Hultby i samband med presentationen av antologin Några till evangelister -om lidelse och längtan, som ges ut av bokförlaget Votum och Equmeniakyrkan.

Sedan avslöjade han att boken i själva verket tillkommit i rekordfart. Idén lanserades först i april. Och kyrkoledare Lasse Svensson, som var både stolt och glad, underströk att boken knyter an till Equmeniakyrkans nya tema om Rötter och vingar.

- Vi ska bygga identitet kring våra rötter och de ska få vår samtid att lyfta.

- Vår härliga historia och det nostalgiska tillbakablickandet borrade vi ner oss i på Donsö i maj, berättade Carl-Olov Hultby under bokpresentationen, som hölls i Equmeniakyrkans lokaler i Alvik utanför Stockholm. Han förklarade att han känner sig utmanad av de gamla evangelisterna, de som också boken Evangelister berättar om.

- De gamla evangelisterna förde med sig det omistliga, det som håller in i vår tid. Trons basics helt enkel, som kan överföras från generation till generation. Kärnan förblir densamma, glöden och lidelsen, även om orden är annorlunda.

-Men vi får inte bli en karikatyr av vår livshistoria- istället måste vi brinna på riktigt för Jesus. Särskilt som det i själva verket är lättare att evangelisera i vår tid, underströk Carl-Olov Hultby.

- Förr i världen hade vi ju både religionskomplex och blygsel att kämpa med, men den yngre generationen, ända fram till 50, dom har varken fördomar eller rädslor. Dom kommer tvärtom fram och vågar ställa frågor.

Och egentligen är, eller borde vi, alla vara evangelister.  

- OrdenNågra till evangelister, med betoning på till, är nyckeln till hela boken, sa Britta Hermansson, även hon riksevangelist.

- Vi evangelister vill leva i glipan mellan de som hört budskapet och de som inte gjort det. Till det behövs ett språk för vår tid, något som Britta Hermansson vidareutvecklade under sitt föredrag i Nässjö, där evangeliserandets gåva behandlades;ur många olika aspekter.

- Ja, för man blir aldrig färdig som evangelist. Det finns ständigt nya utmaningar, sade hon bland annat.

Evangelistkonferensen i Nässjö vände sig främst till dem som är, eller känner sig kallade att bli evangelister. Men kvällsmöten och söndagens gudstjänst var offentliga. På fredagen talade pastor Marcus Olsson och tonårsgruppen medverkade.

- Det var, nästan ett gatans språk, väldigt starkt, summerade Carl Olov Hultby, som själv medverkade med ett bibelstudium om evangelisten i Guds ord. - På lördagskvällen höll Per Alfredsson en nästan klassisk väckelsepredikan och på söndagen predikade Liselotte J Andersson ur sitt mer kvinnliga perspektiv. Allt kändes väldigt bra och inspirerande, inte minst att vi kompletterar varandra och säger samma sak fast på olika sätt. Se videointervju med Carl-Olov Hultby och Britta Hermansson här.

Annika Ahlefelt

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne