Evangelikal blir anglikansk biskop

Justin Welby, 56, blir ny ledare för världens anglikaner. Han utsågs i fredags till ärkebiskop av Canterbury efter Rowan Williams, som avslutar sin ämbetsperiod i december

 

Justin Welby är utbildad vid elitskolan Eton och vid Trinity college i Cambridge. Han lämnade i 30-årsåldern en framgångsrik karriär inom oljebranschen för att läsa till präst. Han har sedan haft en rad ledande tjänster på olika nivåer och på olika. Bland annat har han arbetat för försoning mellan kristna och muslimer i Nigeria. Sedan ett knappt år är han biskop i Durham i nordöstra England.

Justin Welby har varit tydlig i sitt ställningstagande för att viga kvinnor till biskopar.Däremot har han försvarat kyrkans rätt att motsätta sig  samkönade äktenskap.

Som präst har också Justin Welby tagit fasta på sina erfarenheter från affärsvärlden och i böcker och andra sammanhang diskuterat frågor om pengar och etik.

Justin Welby tillhör den evangelikala riktningen inom anglikanska kyrkan. ”Entusiastisk och handlingskraftig” är ord som använts om honom.

”Förvånande och spännande”, kommenterade Justin Welby utnämningen under en presskonferens tidigare i dag.

Han sa också att han såg det som en av sina största utmaningar att efterträda just Rowan Williams, som han menade kommer att få ett eftermäle som en av den anglikanska kyrkans största ärkebiskopar.

Welby visade också prov på brittisk humor när han på frågan om vad som skiljer honom från Rowan Williams svarade :“Jag har en bättre frisör – och rakhyvel”.

Justin Welby vigs till ny ärkebiskop av Canterbury i mars nästa år.

 

Martin Larsson

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.