Europas kyrkor samlas i Serbien

När representanter från 116 kyrkor i Europa samlas i Serbien nästa vecka fokuserar de på Europas framtid och hur kyrkorna kan bidra till att forma den.

Conference of European Churches, CEC, håller sin generalförsamling i Novi Sad i Serbien. Karin Burstrand, domprost i Göteborg, är en av två vice ordföranden för CEC men vid generalförsamlingen kommer hon att lämna sitt styrelseuppdrag efter två perioder. Om Sverige får någon representant i CEC:s styrelse är osäkert.

– Vi behöver lämna plats för kyrkor från exempelvis Baltikum, säger Karin Burstrand. Det är ett pussel som ska läggas av styrelseledamöter som är lekmän, vigda, äldre, yngre, från olika delar av Europa.

Karin Burstrand ser CEC som ett sätt för europeiska kyrkor och ekumeniska organisationer att mötas och knyta kontakter för att förstå varandra och de olika levnadsförhållanden som kyrkorna och deras medlemmar lever under.

– Vi behöver komma närmare varandra och stödja varandra, säger hon. CEC är en viktig plattform, inte minst för de mindre kyrkorna, och en del av fredsarbetet i Europa, säger hon. Vi har också knutit kontakt med Mellanösterns kristna råd.

Vad är unikt för CEC, jämfört med andra internationella kyrkliga organisationer? Karin Burstrand framhåller att andra organisationer antingen är större, som Kyrkornas världsråd, eller mindre och inriktade på lutherska eller nordeuropeiska kyrkor. CEC bildades av ortodoxa, anglikanska, protestantiska och gammalkatolska kyrkor över hela Europa. Katolska kyrkan är inte medlem, men CEC och Katolska kyrkan har regelbundna kontakter.

Inför generalförsamlingen har representanter för medlemskyrkorna träffats i mindre grupper för att diskutera CEC:s framtida arbete. Kristen närvaro och vittnesbörd i det framtida Europa är tema för ett par samlingar under mötet. Vad ska vara kyrkornas roll för att främja ett samhälle i solidaritet, rättvisa och medmänsklig respekt, är frågan.

Syftet är att generalförsamlingens debatter ska utmynna i prioriteringar för de närmaste fem åren, ett mindre antal områden som CEC väljer att lägga sin kraft på. Det är områden där de enskilda kyrkorna sedan får göra det praktiska arbetet.

– Men när medlemskyrkorna enas i en fråga kan vi också göra uttalanden som får större tyngd när vi talar med en röst, säger Karin Burstrand.

Vilka frågor tycker du själv att CEC ska välja att satsa på?

– Migrationsfrågan ligger högt på agendan, och fredsarbetet, ekonomisk och ekologisk rättvisa, och mänskliga rättigheter, säger Karin Burstrand.

 

Fakta: Conference of European Churches

Medlemmar: 116 ortodoxa, protestantiska, anglikanska och gammalkatolska kyrkor i Europa samt 40 ekumeniska organisationer

Huvudkontor: i Bryssel och Strasbourg

Generalförsamlingen: är högsta beslutande organ, möts vart femte år

I år hålls generalförsamlingen hålls i år i Novi Sad, Serbien den 31 maj-6 juni och omfattar ungas förmöte och en veckas generalförsamling

En svensk delegation deltar och ärkebiskop Antje Jackelén är en av huvudtalarna


Cecilia Jaensson Wallander

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.