Europaparlamentet: Extremt allvarlig situation för religiösa minoriteter

Situationen för religiösa minoriteter är extremt allvarlig. Det skriver Europaparlamentet i en ny rapport om religionsfriheten i världen som presenteras just nu på en presskonferens i Bryssel.

– Situationen för religiösa minoriteter är extremt allvarlig för närvarande. Vi ser en ökning av extremism i världen och många minoriteter lider, säger Peter van Dalen, vice ordförande för den interna gruppen Freedom of Religion or Belief and Religious Tolerance som nu presenterar sin andra rapport någonsin.  

I rapporten lyfts ett antal länder fram, däribland Pakistan, länder i Mellanöstern och Indien. Peter van Dalen säger i ett pressmeddelande att "kristna i det närmaste är utrotade i Irak och Syrien; 150 procents ökning av trosrelaterade våldsamma händelser i Indien sedan 2014".

– Budskapet från oss är väldigt allvarligt. Vi vill att ni läser rapporten men ser bakom alla ord för att bli varse alla de människor i världen som lider, säger Peter van Dalen.

-Vi är inte nöjda med läget och det som görs för religionsfriheten och för de troende som utsätts, understryker Dennis de Jong, andre vice ordförande i parlamentsgruppen.

– Religionsfrihet ska inte vara en hobby utan tillhöra kärnverksamheten i kampen för de mänskliga rättigheterna, säger han.

– EU har ett ansvar eftersom medlemsländerna bedriver handel med de här länderna. I vissa länder existerar inte ens religionsfrihet.

Enligt parlamentarikerna har religionsfriheten betydelse för flyktingsituationen i världen.

– Om vi ska kunna förhindra att människor flyr från sina hemländer måste vi se till att de mänskliga rättigheterna, som religionsfriheten, vidmakthålls, säger Dennis de Jong.

Elisabet Sandberg

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice