EU sätter tryck på Kongo Kinshasa

EU:s utrikesministrar överväger repressalier mot Kongo-Kinshasas regering om man inte agerar för att demokratiska val ska kunna hållas. Därmed följer EU-ministrarna kraven från det civila samhället och kyrkor i både Kongo och Europa.

Bland de organisationer som satte press på EU:s utrikesministrar när det träffades i Bryssel fanns Diakonia, PMU, Equmeniakyrkan och Pingst – fria församlingar i samverkan. Det gemensamma initiativet togs av nätverket Eurac (The European Network for Central Africa) där parterna ingår. Man ville bland annat att EU kräver omedelbar och ovillkorlig frigivning av alla politiska fångar, vilket också blev ministrarnas beslut. Även kravet på att EU inte ska erkänna ett styre där närvarande ledning behåller makten genom att hindra demokratiska val hörsammades.

-- Det är naturligtvis svårt att veta hur mycket vår skrivning påverkade, men det har länge funnits en stark opinion från civilsamhället mot att regeringen i Kongo har stått bakom den odemokratiska utveckling vi nu ser i Kongo-Kinshasa. Därför är vi glada över att EU-ministrarna är samstämmiga med oss i det civilsamhället, säger Joakim Wohlfeil, policyrådgivare i Diakonia.

Utrikesministrarna kommer att överväga vilka konsekvenserna blir för EU:s relationer till regeringen om en tidsplan för presidentval inte presenteras innan den nuvarande mandatperioden går ut.

I sitt uttalande betonar EU-ministrarna vikten av att alla större politiska grupperingar, civilsamhället och bland annat den katolska biskopskonferensen i Kongo, deltar i en process för att häva det politiska dödläget.

­-- Det är bra att EU-ministrarna nu ökar trycket på den kongolesiska regeringen och att omvärlden blir medveten om hur demokratin är satt ur spel i landet. Nu är det viktigt att även kyrkor och andra delar av civilsamhället fortsätter att agera för en icke våldsam politisk dialog, säger Joakim Wohlfeil.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.