Esters budskap till Donald Trump

Ester Bolmenäs, från Tibro, var en av de hundratusentals personer som deltog i Women’s March i Washington. – Det var en fantastisk stämning som skapar hopp om förändring, säger hon.

Det började med en inbjudan till ett Facebook-evenemang under valnatten i USA. Den pensionerade advokaten Teresa Shook reagerade på president Trumps många uttalanden som hon ansåg vara ett hot mot demokrati och rättvisa.  Sedan växte evenemanget snabbt och dagen efter presidentinstallationen hölls marschen som av arrangörerna beskrivs som en ”kvinnoledd rörelse som för samman männis-kor av alla kön, åldrar, raser, kulturer, politiska tillhörigheter och bakgrund.

– Det här var en marsch för mänskliga rättigheter och alla människors lika värde. Men eftersom den anordnades dagen efter Trumps installation blev den även en protest mot alla de diskriminerande uttalande han gjort mot kvinnor och etniska minoriteter. Det märktes även under marschen att det finns en stor oro och vrede över hur den nye presidenten agerar, säger Ester Bolmenäs.

Ester, som tillhör Equmeniakyrkan i Tibro, bor och studerar i Elkins, i West Virginia. Hon och tre kamrater hade rest till Washington för att delta i Woman’s March on Washington.

– Det kändes viktigt för mig att få vara med och visa mitt stöd för alla människors lika rättigheter. Vad som händer i USA har också betydelse för övriga länder. Det är oroväckande att den nye presidenten visar så lite respekt för kvinnor och minoriteter.

Demonstrationen i Washington beräknas ha samlat upp emot en halv miljon människor. Även i andra amerikanska städer gick protestmarscher. I Paris samlades ett par tusen människor och i London slöt 100 000 upp enligt TT. Liknande demonstrationer hölls även i Australien och på Nya Zeeland.

– Det var en fantastisk, fredlig stämning. Känslan var att alla hade kommit för att höja sina röster och att vi blev en enad rörelse som tillsammans ville visa en annan riktning än den president Trump representerar, säger Ester.

Många bar handskrivna plakat och skanderade ramsor som ”This is what democracy looks like” (Det är så här demokrati ser ut) och ”Women’s right are equal rights” (Kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter). På Esters plakat stod Men of quality do not fear equality (Män med kvalitet räds inte jämlikhet).

– Det var inte bara kvinnor som deltog i demonstrationen utan även många män. Deltagarna var i olika åldrar och av olika etnicitet. Jag känner mig stärkt och glad av att det var så många runt om i världen som deltog i liknande marscher. Det skapar hopp för framtiden.

Ester hoppas och tror att demonstrationerna kommer att ha en inverkan, om inte på Donald Trump så förhoppningsvis på kongressen.

– Det kan också vara så att en rörelse har fötts som bara kommer att växa. Valet blev en vändpunkt då många insåg att något måste göras. Jag har precis avslutat en termin på mitt college där vi diskuterat demokrati och jämlikhet och det har stärkt mig i min vilja till fortsatt engagemang.

Efter att ha bott ett halvår i USA har Ester redan upptäckt stora skillnader mellan hur människor har det. Hon bor i en stat där mer än 70 procent röstade på Trump.

– Det var kanske inte för att de tyckte att Trump var en bra person, men han riktade in sig på frågor som de värnar om, som kolindustrin och vapenlagarna. De vill ha kvar det som är nu och är rädda för förändringar. De blev upprörda av Hillary Clintons mer liberala framtoning.

Hillary Clinton uttalade på twitter sitt stöd för Women’s Marsch. ”Tack för att ni står upp för, talar för, och marscherar för våra värderingar”, skrev hon. Även den tidigare utrikesministern John Kerry stöttade marschen.

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.