Equmeniakyrkor öppnar för flyktingar

I veckan beslöt Immanuelskyrkan i Stockholm, Redbergskyrkan i Göteborg och Luleå missionskyrka att erbjuda nyanlända flyktingar sovplats i sina kyrkor. Igår, torsdag, togs de första emot i Redbergskyrkan. – Man blir helt rörd. Människor som inte alls är kopplade till kyrkan vill hjälpa till, säger Per Duregård, pastor och församlingsföreståndare .

I går öppnade Redbergskyrkan upp sin stora undervåning för flyktingar. För tillfället har de 13 irakier som övernattar i kyrkans armésängar. Arbetet administreras centralt via "Refugees welcome to Gothenburg" och Göteborgs Interreligiösa råd.

48 personer har anmält sig frivilligt via nätet, och är beredda att rycka in för att hjälpa till dag som natt. Just nu befinner sig fem volontärer på plats.

– Reaktionerna från församlingsmedlemmarna har varit jättepositiva. Vi har fått så mycket grejer. Det är helt sanslöst. Människor som inte alls är kopplade till kyrkan kommer hit med saker som behövs. Man blir helt rörd, säger Per Duregård.

Nyligen kom en ung man förbi med flera kassar fyllda med herrkläder, och barnfamiljer har hjälpt till med leksaker.  
Skulle ni vilja se att fler kyrkor gör samma sak?

– Equmeniakyrkorna i Göteborg gör en massa saker redan, men vi råkar ha stora lokaler. Jag skulle aldrig kunna säga att vi är extra bra och att alla andra borde följa vårt exempel, säger Per Duregård.

Kyrkan meddelar att de är i behov av madrasser, sängkläder, mat i form av pasta, bulgur, cous cous, tomatkross och majs. Även leksaker, blöjor och hygienartiklar för kvinnor tas tacksamt emot. Redbergskyrkan har öppet för övernattande flyktingar tillsvidare.

Lukas Lind

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.