Equmeniakyrkligt samgående i Västerås

Ansgarsförsamlingen i Västerås har mycket att fira i år: Kyrkan fyller 50 år och det är 10 år sedan missions- och baptistförsamlingen gick samman. Nu finns det ytterligare en anledning att fira eftersom den gamla metodistförsamlingen förra helgen blev en del av Ansgarsförsamlingen.

Ingen i Västerås ska missa att Ansgarsförsamlingen jubilerar.  Församlingen slår på stort med många konserter, föredrag och andra samlingar som förväntas samla mycket folk. Förra helgen fick 90 000 hushåll en 12-sidig tabloidtidning med artiklar om kyrkan och programmet för hösten.

– Eftersom Ansgarskyrkan ligger vid den stora genomfartsleden så vet alla var den finns, men det är många som aldrig har varit inne i kyrkan. Det vill vi ändra på nu. Jubileet blir en bra anledning  att marknadsföra oss, säger pastor Mikael Ericson.

Med artister som Samuel Ljungblahd, Per-Erik Hallin och Shirley Clamp och föreläsare som Jonas Helgesson och Cajsa Tengblahd så hoppas man nå även de kyrkovana.  Några personer som har sina rötter i församlingen kommer också att medverka, exempelvis pastor Niklas Piensoho och musikern Michael Jeff Johnson, tidigare ungdomsledare i Ansgarskyrkan.

– Vi vill naturligtvis mycket mer än bara skapa rubriker som ska locka folk till kyrkan, men vi tror att det blir lättare att komma på en vanlig gudstjänst om man redan har varit här en gång. Det har vi sett exempel på tidigare genom bland annat vår Alla kan sjunga-kör varifrån vi fick 20 deltagare i förra terminens Alpha-kurs, berättar Mikael Ericson.

I slutet av augusti fattades det slutliga beslutet om att metodisterna, ett 40-tal, skulle gå samman med Ansgarsförsamlingen. I helgen firades den första gudstjänsten med medverkan av bland annat församlingens många körer och regionala kyrkoledaren Helen Friberg. Församlingen har i och med samgåendet nu totalt cirka 600 medlemmar.

Den gamla metodistkyrkan, Centrumkyrkan, har ett centralt läge vid gågatan i Västerås och planerna är nu att bygga om kyrkan till ett kommersiellt drivet café som fortsatt kommer att bedriva kyrklig verksamhet.

– På sikt hoppas vi att det ska bildas en ny församling där. Det behövs fler nya församlingar som har större potential att växa än en stor.  Det är skillnad på att vara de 40 första medlemmarna i en församling och att vara de 40 sista. Vi ser att det här kommer att bli en spännande utmaning och en möjlighet att nå inte minst yngre människor.

Ansgarsförsamlingen har nu verksamhet på fyra olika ställen i och runt Västerås, förutom i Ansgarskyrkan och Centrumkyrkan så har man ett pionjärarbete i Betel i Barkarö och under sommartid på Café Björnön.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.