Equmeniakyrkans uttalande Fredens väg

Vid den nyligen avslutade kyrkokonferensen för Equmeniakyrkan antogs uttalandet Fredens väg. I uttalandet vädjar Equmeniakyrkan till Sveriges riksdag och regering att börja omprioritera när det gäller försvaret. Mindre till vapen, mera till diplomati, kulturutbyten, med mera. Läs hela uttalandet här:

Fredens väg

 

Equmeniakyrkan, en kyrka i Sverige med ca 700 församlingar och ca 70 000 medlemmar har varit samlad till kyrkokonferens i Stockholm under temat Rötter och vingar.

Vi har utmanats av kallelsen att leva mitt i världen.  Vi tror att vi i varje ny tid behöver relatera det kristna kärleksbudskapet till det som händer i vår omvärld.

Vi har också utmanats av orden från Kyrkornas Världsråds första generalförsamling 1948 om att ”krig är emot Guds vilja”.

Vi har behandlat flera motioner från församlingar som bl a har önskat en omfördelning av militära budgetar till humanitära insatser och arbete med fredsbyggande insatser.

Vi har deltagit, tillsammans med andra kyrkor och organisationer, i arbetet med Partnerskap 2014, 200 år efter det att Sverige senast befann sig i krig. En förnyad fredsrörelse växer nu fram som också behöver ta hänsyn till naturkatastrofer, klimatförändringar, internationell organiserad brottslighet och flyktingströmmar. Nya tiders utmaningar kan inte hanteras med gamla tiders redskap.

Nyligen har Krimhalvön annekterats av Ryssland och stora delar av Ukraina karaktäriseras av politisk oro. Inför en eventuell utökning av pågående kris talas om behovet av förstärkning av det svenska militära försvaret.

Nu behöver tyngdpunkten i säkerhetspolitiken förskjutas mot starkare civila och humanitära satsningar.

Vi ser allvarligt på den politiska oro som råder i Europa men vi tror inte att våld i närliggande länder effektivast bemöts med att Sverige utökar sin militära kapacitet.

Vi tror istället att medel behöver omfördelas för diplomati, dialog, samarbete, kulturutbyte, fortsatt forskning, och även vänortssamarbete och utbildning. Vi förordar utökat stöd till organisationer som arbetar med att förebygga väpnade konflikter och med att bygga fred.

Equmeniakyrkans kyrkokonferens uppmanar församlingar och enskilda att följa utvecklingen i  omvärlden och arbeta och be för att människor ska tillförsäkras rätten till ett liv i fred och frihet.

Equmeniakyrkans kyrkokonferens uppmanar riksdag och regering att inför kommande beslut och prioriteringar förändra anslagstilldelning i syfte att förebygga våld och väpnade konflikter.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice