Equmeniakyrkan – så känd är den

Nästan 13 procent av svenskarna har hört talas om Equmeniakyrkan. Men namnet gillar man inte. Det visar en undersökning som Sändaren gjort.

 

Sändaren har i samarbete med undersökningsföretaget Questback tagit reda på hur känd Equmeniakyrkan blivit — ett år efter att Missionskyrkans, Baptistsamfundets och Metodistkyrkans gemensamma kyrkobygge fått sitt officiella namn.

Vi frågade 400 personer ur Questbacks enkätpanel av ”vanliga” svenskar, spridda över hela landet men med viss överrepresentation bland personer i områden där Equmeniakyrkan har sina starkaste fästen, till exempel Västra Götalandregionen.

Det enkätpersonerna fick svara på först var vilka religiösa kyrkor och organisationer man hört talas om av 17 givna alternativ (se grafik här intill). De gamla samfunden Missionskyrkan, Baptistsamfundet och Metodistkyrkan fanns med, liksom förväntat kända som Frälsningsarmén och Jehovas vittnen, men också mer okända som Hillsong och Vännernas samfund.

12,6 procent av de svarande  kände till Equmeniakyrkan. Det var i nivå med hur många som hört talas om Alliansmissionen (12 procent), väsentlig fler än de som kände till Hillsong och Vännernas samfund (som kanske fått högre siffror om vi använt oss av ”smeknamnet” Kväkarna), men något färre än Evangeliska frikyrkan, och Evangelisk luthersk mission (före detta Bibeltrogna vänner).

Av de gamla samfunden var Missionskyrkan överlägset mest känt, åtta av tio hade hört talas om Equmeniakyrkans största bildarsamfund. Mellan de två övriga var det jämt: 61 procent hade hört talas om Metodistkyrkan, 59 procent om Baptistsamfundet.

 Den allra mest kända organisationen bland svararna var Jehovas vittnen som i stort sett alla hört talas om (94,5 procent) tätt följt av Frälsningsarmén (93 procent). Före Missionskyrkan placerades också Pingströrelsen (89 procent) och Livets Ord (87 procent).

Bland dem som kände till Equmeniakyrkan visste 32 procent att kyrkan var resultatet av ett samgående mellan tre kyrkor. En svarande menade dock att Evangeliska frikyrkan ingick i Equmeniakyrkan, de andra hade koll på att det var Missionskyrkan, Metodistkyrkan och Baptistsamfundet.

 Både de som hört talas om Equmeniakyrkan och de som inte gjort det fick också möjlighet att reagera på namnet. Vad tycker man att namnet — Equmeniakyrkan — signalerar? Man kunde både kryssa för ett antal påståenden, eller ge eget förslag på vad man tycker att namnet signalerar.

Det gav inte så positivt resultat. 37,5 procent ansåg att namnet är svårförståeligt, och 31 procent att det är otydligt. Bland dem som angett ett eget alternativ var det många som svarat ”Inget/ingenting” eller ”intetsägande”. 14 procent anser att namnet är högtravande och 12 procent att det är gammalmodigt. Intressant är att 18 procent uppger att de anser namnet vara bibliskt. 15 procent anser att namnet signalerar gemenskap. Nio procent tycker att det låter mystiskt, medan sex procent tycker det har en konservativ framtoning.

Bland de egna förslagen finns även enstaka röster för att namnet signalerar hat, ”en sekt” och vidskepelse. En svarande skriver: ”Vanligt religiöst trams/hitte-på-verksamhet”. Men några anser att det istället signalerar samlande och samarbete.

 

Läs mer om undersökningen i Sändaren 22/2014.

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Magnus Edforss
Hillsong är ju inget eget samfund utan en församling och är en del av Pingströrelsen i Sverige och i Australien är man en del av Assemblies of God.
Per Erik Lund

Svar till Magnus Edforss: Det spelar i sammanhanget ingen roll, eftersom frågan skulle mäta Equmeniakyrkans "kändhet". Vi ville därför ha med en del andra kristna/kyrkliga organisationsnamn som vi antog inte var så kända.