Equmeniakyrkan i Almedalen

Migration, mångfald och mod att stå upp för det man tror på. Det är tre av spåren i de samlingar som Equmeniakyrkan anordnar under Almedalsveckan. – Det här är evangelisation på ett nytt sätt, säger Britta Hermansson som leder kafékvällarna i Vårdklockans kyrka.

Almedalsveckan, som pågår sedan i söndags, har utvecklats från att vara en scen för politiska tal till att bli en mötesplats för politiker, organisationer och allmänhet. Allt tilldrar sig under stor massmedial uppmärksamhet.

Som sig bör finns även kyrkorna, bland andra Equmeniakyrkan, och kyrkliga organisationer som Sveriges kristna råd och Studieförbundet Bilda på plats.

– Vårdklockans kyrka är basen för Café Existens där vi fördjupar samtalet om bland annat flyktingarbetet och hur vi möter den som kommer till oss. På  onsdag, inbjuder vi till ett samtal om Israel och Palestina. Frågan är bland annat vilket ansvar omvärlden har och hur vi kan hitta en väg framåt, säger Elisabeth Lindgren, som är huvudansvarig för Equmeniakyrkans program.

I dag, måndag, medverkar FN-diplomaten Anders Kompass i två olika seminarier i Vårdklockans kyrka. En längre intervju med Anders Kompass kommer i nästa nummer av Sändaren.

Britta Hermansson, evangelist i Equmeniakyrkan, leder för andra året i rad samtalen i Café Existens. Hon tycker att det är viktigt att finnas mitt i det offentliga samtalet.

– Det är kyrkans uppdrag att vara en profetisk röst i varje tid. Almedalen är ett sådant tillfälle att vara den röst som vi är kallade att vara och att stå upp för den lilla människan. För mig är det att vara evangelist i vår tid.

Förutom att hon medverkar i olika samtal hinner Britta Hermansson också gå runt och lyssna och ”fylla på”.

– Det är spännande att få lägga örat till och ta in vad som händer i andra sammanhang än sitt eget.

Flera av Equmeniakyrkans nationellt anställda finns på plats, bland andra kyrkoledare Lasse Svensson. Han ska medverka i ett seminarium som Equmeniakyrkan och Sveriges kristna råd arrangerar imorgon, tisdag på temat Vilket värde har en människa på flykt? Då möter han bland andra migrationsminister Morgan Johansson (S) och ärkebiskop Antje Jackelén.

Några av Equmeniakyrkans seminarier hålls den här veckan i samarbete med andra organisationer - Hela Människan, Studieförbundet Bilda och Sveriges kristna råd. Tillsammans lyfte man bland annat frågan om ungas psykiska hälsa.

Equmeniakyrkan är ingalunda den enda kyrkan på plats i Almedalen den här veckan. Svenska kyrkan fokuserar bland annat på det internationella arbetet. Varje kväll inbjuds också till Nikodemussamtal med företrädare för de åtta riksdagspartierna.

Frälsningsarmén, Pingströrelsen och tidningen Dagen inbjuder sedan 2006 till möte mellan kyrkans företrädare och politiker under rubriken (G) som i Gud. Här samtalas om frågor som flyktingsituationen, alkohol- och spelberoende och om religionens plats i samhällsdebatten.

 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne