Equmeniakyrkan går fredens väg

Equmeniakyrkans kyrkokonferens uppmanar i ett uttalande Sveriges riksdag och regering att inför kommande försvarsbeslut förändra anslagstilldelningen till förmån för icke-militära insatser. Diplomati, dialog, samarbete, kulturutbyte, forskning, vänortssamarbete och utbildning är ett bättre sätt att bygga fred än vapen och militär upprustning, fastslår kyrkan efter behandling av motioner i fredsfrågan under det nu pågående årsmötet.

Tre motioner om fred och mot militär upprustning hade inkommit till årsmötet. Under det så kallade Påverkanstorget jämkade motionerna sig samman till fyra att-satser. Den första att-satsen ville att Equmeniakyrkan "i likhet med systerkyrkor i världen fatta beslut att tillsammans med dem arbeta för att våra regeringar ska fördela militära budgetar till humanitära insatser och utvecklingsbehov, till konfliktförebyggande och civilt fredsbyggande med mera" stöddes av kyrkostyrelsen och fick också årsmötets gillande, liksom det uttalande som kyrkostyrelsen arbetat fram bland annat som ett svar på övriga att-satser. Uttalandet, som fått namnet Fredens väg riktar sig till Equmeniakyrkans församlingar, riksdagens ledamöter och regeringen. Där betonas att tyngdpunkten i säkerhetspolitiken måste förskjutas mot starkare civilia och humanitära insatser. I uttalandet uttrycks oro för den politiska utvecklingen i Europa och Sveriges närområde, men att man inte tror att våld i närliggande länder effektivast bemöts med att Sverige utökar sin militära kapacitet.

Beslutet föregicks av en kortare debatt där flera talare betonade kyrkans uppgift att alltid arbeta för fred. Sofia Camnerin, biträdande kyrkoledare:

- Krig är aldrig en lösning. Vi är på en pilgrimsresa för fred!

Men det fanns även ombud ville avslå motionerna och uttalandet. Inte för att man var emot arbete mot fred, men att man menade inte har mandat som kyrka att lägga sig i riksdagspolitiska frågor om prioriteringar.

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.