Equmenia vill bli kvar i Scouterna --men på egna villkor

Equmenia vill vara kvar i Scouterna, men inte till vilket pris som helst. För att hålla nere medlemsavgifterna ville ombuden i beredningskonferensen, som hölls i helgen, se ett samverkansavtal där Equmenia bara betalar för de tjänster som utnyttjas.

Frågan om huruvida Equmenia ska lämna riksorganisationen Scouterna eller stanna kvar har väckt stort engagemang, vilket synts bland annat i Sändarens spalter. Beredningskonferensen som hölls i Jönköping och där Equmenias relation till Scouterna var den enda punkten på agendan, samlade 170 ombud

-        Beredningskonferensen var unik, dels för att det var den första i sitt slag men också för att vi aldrig tidigare har ägnat så här mycket tid åt att diskutera vad vi vill med vårt scoutarbete, säger Equmenias ordförande Joakim Lundqvist.

Scouternas styrelse hade presenterat alternativa förslag för ombuden att ta ställning till. Ett innebar att Equmenia skulle betala samma avgift som alla andra scouter, ett annat att Equmenia skulle lämna Scouterna och därmed världsscoutrörelsen.

-        Ganska snabbt blev det tydligt att ombuden vill vara kvar i Scouterna. Rent praktiskt föreslås separata avtal med Scouterna: Ett anslutningsavtal för bland annat medlemskap med världsscoutrörelsen och ett samverkansavtal som reglerar vad Equmenia och Scouterna kan samverka kring, säger Joakim Lundqvist.

 

Det Equmenia vill välja bort för att hålla nere avgifterna är till exempel en del av Scouternas utbildningssatsningar.  Equmenia har ett tätt samarbete med Equmeniakyrkan vilket innebär att det också är naturligare med en samverkan med samfundet än med föreningar anslutna till Scouterna.

-        Riktigt vad det är av Scouternas erbjudanden vi ska välja bort är något vi nu måste se över när vi gör ett nytt samverkansavtal. Jag räknar med att vi ska komma igång med ett första möte med Scouterna innan maj månads utgång, säger Joakim Lundqvist.

Ambitionen är att kunna presentera ett nytt långsiktigt samverkansavtal för beslut i Equmenias riksstämma i november.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Henrik Karlsson
Fick sändaren i handen i veckan och reagerade. På omslaget står det: "Equmenia kräver nytt scoutavtal. Equmenia ska försöka undvika den aviserade kraftiga avgiftshöjningen genom att förhandla fram ett nytt avtal med Scouterna. Annars lämnar man." Jag var med på beredningskonferensen och kan konstatera att allt som står på omslaget är direkt felaktigt. Equmenia kräver ingenting! Beredningskonferensen är inget beslutande organ utan kan bara tycka. Beredningskonferensen tyckte att vi ska fortsätta förhandla, inte kräva något. Målet med det nya avtalet var inte att sänka avgiften utan att få ett mer långsiktigt och mer transparent avtal där det blir tydligare vad vi betalar för. Annars lämnar man. Fel. Inget sådant ultimatum skickades med från beredningskonferensen. Vi som vet vad Sändaren är för något och som är insatta i Equmenias verksamhet tar ingen större skada av detta. Däremot de som står utanför och tror att Sändaren är någon typ av informationsblad till medlemmar kan ju få för sig att det som står är i sändaren stämmer. Det var en lång konferens och mycket sades det kan vara att jag missat något så tycker du att jag har fel i sak fård du rätta mig MVH Henrik Karlsson