Enade familj — döms för människosmuggling

Den splittrade syriska familjen kunde återförenas i Sverige, men den tyske diakonen som förde in mamman och två barn i landet döms nu för ringa människosmuggling. - Vi är oerhört tacksamma för det Arne gjort för vår familj, säger pappan till Sydsvenskan.

Den syriska kvinnan och hennes två små barn kom till nordtyska Rostock i slutet av januari i fjol. Under flykten från hemlandet hade de separerats från pappan och två äldre syskon, som vid tillfället befann sig i Sverige.

Diakonen Arne Bölt beskrev det som att kvinnan befann sig i ett "psykiskt undantagstillstånd" och han bestämde sig för att köra familjen till Sverige via Öresundsbron. På svensk mark greps Bölt och åtalades misstänkt för människosmuggling.

Bölt anser att han borde slippa straff eftersom han förde in familjen av humanitära skäl, men Malmö tingsrätt håller inte med. Mamman och barnen kunde ha fått sina skyddsbehov uppfyllda i Tyskland och borde ha sökt asyl där, skriver tingsrätten i sin dom. Däremot anser domstolen att det rör sig om ringa människosmuggling och dömer diakonen till dagsböter.

Bölt uppger för Sydsvenskan att han kommer att överklaga. Hela familjen har nu fått uppehållstillstånd i Sverige.

- Vi flydde kriget för våra barns skull, för att de skulle få en framtid. Och det kan de få här, säger pappan till tidningen.

 

Fakta: Humanitärt undantag

Personer som uppsåtligen hjälper en utlänning att ta sig in i eller passera genom Sverige kan dömas för människosmuggling till fängelse i högst två år, om brottet är av normalgraden.

Det står inget i svensk lag om något humanitärt undantag vid människosmuggling, men i ett bakomliggande EU-direktiv nämns att sådana undantag kan göras i praxis.

Källor: Åklagarmyndigheten, utlänningslagen, Högsta domstolen (B3672-07), Malmö tingsrätt (B622-16).

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thorsten Schütte
Om domen står kvar även efter övertagandet borde ett konto öppnas där man samlat in pengar för att betala böterna. Jag betalar direkt när möjligheten bjuds och tillkännages!