En helt vanlig pastor med ovanligt stora drömmar

Det har gått några veckor sedan jönköpingspastorn John Ahlström gjorde sitt livs möte med Zlatan Ibrahimovic i Moldavien. Sändaren ringde upp honom för ett samtal om hur han hamnade där, hur allt började och om konsten att drömma stort.

John Ahlström står i en lobby på ett lyxhotell i Chisinau och väntar otåligt på att få träffa förbundskapten Erik Hamrén och några fler representanter från det svenska fotbollslandslaget. När dörren öppnas och Hamrén kommer in kan han knappt tro sina ögon. Med sig har han nämligen en världsstjärna av rang. Det är ingen mindre än Zlatan Ibrahimovic som nu hälsar glatt på honom och mer än gärna ställer upp på bild. På pressträffar kring em-kval matchen syns han inte till, men här med en fotbollsentusiast från Jönköping hänger han gärna. John har nästan inga ord för det som har hänt och han erkänner att han blev lite ”starstruck” i ögonblicket. 

- Det var så oväntat att Zlatan var där jag hade inte alls med det i kalkylen!

Men hur hamnade egentligen John här? För att svara på det berättar han om en episod fem år tillbaka i tiden då han precis är nybliven pastor. Han samtalar med sin föreståndare, Johan Einarsson om en ledarkväll han ska arrangera tillsammans med den lokala fotbollsklubben Hallby IF. De spånar på en lämplig fotbollstalang som kan tala om ledarskap.

- Till slut undrade Johan vem jag skulle välja om jag fick drömma helt fritt, efter att jag hade funderat en stund sa jag utan tvekan: Zlatan! 

Nummer två på Johns önskelista står den då nya förbundskaptenen Erik Hamrén. Och efter ha bedömt utsikterna som omöjliga att få dit Zlatan, börjar John envist försöka få tag på Hamrén istället. Med lite god hjälp från Samuel Hummerdal, idrottskoordinator på equmenia, och många brev till fotbollsförbundet, ställer han till slut upp på ledarträffen.

- Hela kyrkan var fullsatt och det var en väldigt go stämning. Det visade sig också att han var uppväxt inom EFS med pastorsdrömmar i tonåren säger John på telefonen. 

Något arvode vill han inte ha och reseersättningen skänker han mer än gärna bort, om det går till något bra ändamål. På det viset börjar nästa kapitel i Johns berättelse.
-
Vi fick massor energi den där kvällen och vi gick 10 000kr i plus, det gjorde att tankarna började växa om att starta ett socialt fotbollsprojekt någonstans. Efter lite samtal och rekognosering drog vi igång projektet i den lilla byn Branesti, där jag hade kontakter sedan tidigare. Vi stöttar bland annat en lokal fotbollstränare som heter Victor, han tränar tillsammans med byns ungdomar några dagar i veckan. Sedan anordnar vi också fotbollsläger varje år där vi turas om att vara i Sverige eller Moldavien.

Men vad är egentligen syftet med projektet, undrar jag?
- Det är egentligen ganska enkelt. Vi gör det här tillsammans med Hallby och vi vill ge ungdomarna en meningsfull fritid och ett framtidshopp. Många lever i dysfunktionella familjer, fattigdomen är väldigt stor, och det finns en misär som är svår att beskriva för många. I den situationen kan verkligen fotbollen vara meningsfull.

Projektet har följt John under hela hans tid som pastor i Fjällstugan. Det har lett till möten med människor som han aldrig hade kunnat tänka sig.

- När jag har tänkt på det, har jag nog insett att projektet är min bästa predikan. Det är klart man gör väldigt mycket bra som pastor, men att få vara med och verkligen göra skillnad där nöden är som störst är obeskrivligt. 

Efter ett tag inser jag att hans berättelse inte alls handlar om världsstjärnor, autografer och lyxhotell utan om en helt vanlig pastor med ovanligt stora drömmar. Det var inte bara på grund av lite tur John befann sig i den där hotelllobbyn. I själva verket var det för att visa upp ett projekt, och låta några grabbar och en fotbollstränare få hälsa på den svenska förbundskaptenen som faktiskt hade varit en stor del i uppstarten. Det blev större än så och flera av ungdomarna från Branesti hade nog svårt att veta om de hejade på Moldavien eller Zlatan under kvalmatchen.

Till slut frågar jag John om vad han tror andra församlingar kan lära av Fjällstugans projekt, det är så lätt att bara bli avundsjuk på ett ”lyckat exempel”? 

- Egentligen tror jag inte vi ska jämföra oss med andra kyrkor. Jag är ändå väldigt glad för frågan jag fick om vad jag verkligen drömde om från min föreståndare för fem år sedan. Jag tror det är den frågan vi behöver ställa till oss själva. Har man en församling där medlemsantalet gått ned de senaste femtio åren kan man inte ha som försvar att vi i alla fall har ett fint innehåll. Då har man helt tappat drömmarna. 

Linus Brengesjö

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne