Nyhet

En helg av hat mot judar

Under fredagskvällen uppmanade demonstranter i Malmö till mord på judar och på lördagkvällen gick 10 maskerade förövare till attack med brinnande föremål mot en synagoga i Göteborg. Det har varit en mörk helg för människovärdet i Sverige.

"Vi har utlyst intifada från Malmö. Vi vill ha vår frihet tillbaka, och vi ska skjuta judarna." Så lät en av de ramsor som skanderades under en demonstration i Malmö på fredagskvällen. Antisemitismen i Malmö är inget nytt men det senaste exemplet, där man under alltså öppet uppmanat till mord på judar är extra grovt. 

-Det är alldeles uppenbart att många svenska judar känner obehag eller drar sig för att öppet visa sin judiska identitet och det är också ett faktum att alla judiska inrättningar i Sverige måste skyddas av vakter. Det säger Svante Weyler, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA).

Malmös kommunalråd Andreas Schönström (S) har efter fredagens demonstration tydligt markerat sin avsky för antisemitismen 

– De som inte kan ställa upp på Malmös värderingar för allas lika värde kan fara och flyga. Vi har inte utrymme för dem.

Men knappt hade ekot från ramsorna i Malmö klingat av innan ett tiotal maskerade gärningsmän gick till attack med brinnande föremål mot en synagoga och församlingshus i Göteborg. I lokalerna pågick då ett arrangemang för judiska ungdomar. 

Tre personer har anhållits misstänkta för försök till mordbrand. Polisen behandlar brandattacken som en särskild händelse och enligt uppgifter till Dagens Nyheter är Säkerhetspolisen inkopplad. 

Många har reagerat starkt efter helgens händelser.

-Jag blir fruktansvärt upprörd över attacken mot synagogan i Göteborg i går, och att det uppmanades till våld mot judar på en demonstration i Malmö. Det finns ingen plats för antisemitismen i vårt svenska samhälle. Förövarna ska ställas till svars. Alla demokratiska krafter måste nu arbeta tillsammans för ett tolerant och öppet samhälle där alla känner sig trygga, säger statsminister Stefan Löfven (S) i ett uttalande. 

Centerpartiets partiledare Annie Lööf kallar hatet och hotet mot judar i Sverige fullkomligt oacceptabelt och kallar det djupt tragiskt att judar inte vågar bära kippa eller Davidsstjärna.

 

 

    
  • 0 Kommentarer

  • Lägg till ny kommentar