En halv miljon i bidrag till ifrågasatt organisation

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) har i år beviljat Sveriges förenade muslimer (SMF) drygt en halv miljon kronor i bidrag. Detta trots att organisationen förknippats med extremism och terroriststöd.

Sveriges förenade muslimer (SFM) har uppmärksammats av bland annat Uppdrag Granskning för att ha bjudit in föreläsare som stödjer IS och al-Qaida, en kritik som SFM själva avvisat.

- I projektansökan så beskriver man att man vill jobba just mot islamofobi och då har vi gjort bedömningen att det här är en organisation som kanske har egna erfarenheter av islamofobi och därför kunde ha bra verktyg för att hantera och motverka det, säger avdelningschef Lotta Persson vid MUCF till TT.

Hon säger att man känner till den återkommande kritiken mot SFM men hävdar att uppgifterna som framkommit inte räcker för att avslå ansökan.

- Vi tittar på en förenings styrande dokument, stadgar och årsmötesprotokoll, och där ska det givetvis inte finnas något som strider mot demokratins idéer, och det gör det inte heller i den här föreningen. Det är litet klurigt för oss att gå på uppgifter i medierna. Då måste vi utgå ifrån vad andra myndigheter har beslutat för att vi ska kunna agera, säger Lotta Persson.

Terroristexperten Magnus Ranstorp tycker att myndighetens argument för att ge bidrag till Sveriges förenade muslimer är vansinnigt.

- Den sammanlagda bilden av den här organisationen borde diskvalificera den för lång tid framöver, särskilt när man beaktar att den är sprungen ur en antidemokratisk och intolerant organisation, säger Ranstorp.

- Det här är en perfekt illustration till vad problemet är. Extremister som är skickliga på att skriva snygga stadgar och ansökningar tillåts åka slalom genom det svenska bidragssystemet. Det finns inga rutiner alls för uppföljning av vad bidragen gett för effekt, bara för att dela ut dem, säger han.

- Generaldirektören måste sätta ned foten här. Hon är den enda som kan göra det.

TT har sökt generaldirektör Lena Nyberg men inte fått prata med henne.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) uppger att han inte kan kommentera enskilda myndighetsbeslut. Han påpekar dock att regeringens uppgörelse med de borgerliga partierna mot terrorism innebär att man ska se till att extremistiska organisationer inte ska kunna få offentliga bidrag.

- De åtgärder som regeringen vidtar syftar till att de organisationer som inte står upp för grundläggande demokratiska värden inte ska få bidrag. För de som inte lever upp till de kraven när man fått bidrag ska man kunna kräva tillbaka pengarna, säger Ygeman.

 

Fakta: SFM

Sveriges förenade muslimer (SFM) är en ideell förening med säte i Göteborg.

Organisationen bildades 2011.

Arbetar enligt egen utsago för att stärka unga muslimers "muslimska identitet i svensk kontext".

Föreningen arbetar med regelbundna föreläsningar och koranskola.

Uppdrag granskning har avslöjat att SFM bjudit in föreläsare som varit sympatisörer till Islamiska staten.

En föreläsare var Ahmed Suleman som hyllat muslimer som gör jihad i Syrien.

Källa: Uppdrag granskning och Sveriges förenade muslimer.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.