Elin hindrade avvisningen

Tjugogett-åriga Elin Ersson lyckades egenhändigt förhindra en avvisning till Afghanistan, måhända tillfälligt. Hennes egen telefonfilm om aktionen som i måndags kväll hindrade ett plan att lyfta från Landvetter sprids snabbt över hela världen. Inte bara på sociala medier utan också på BBC, i the Guardian samt i tyska och franska tidningar.

Av somliga kallas hon hjälte och hyllas till skyarna. Andra är mycket kritiska.

Sändarens medarbetare i Frankrike, Johan Tollgerdt berättar om de utländska reaktionerna.

.’Vilken ung kvinnlig hjälte ni har i Sverige!’ 

Jag får telefonsamtal från Frankrike där nyheten gått på TV hela dagen och epost från Tyskland där landets största tidningar presenterat text och bild. 

Jag är helt omedveten om vad som hänt. För så gott som inga svensk medier har berättat om hur denna 21-åriga kvinna vågat ställa sig upp i ett flygplan och vägrat sätta sig ned, när planet skulle starta med den utvisade flyktingen. I Afghanistan hade den medelålders mannen kunnat dödas.

När jag googlar på spanska, italienska och brittiska medier hittar jag massvis av artiklar om ‘denna svenska hjälte’. Hela världen talar om henne. Utom vi själva.

Varför det? Är det för att hon haft civilkurage att gå emot lagar och bestämmelser? Eller är det för att hon bara tänkt efter och sagt ifrån?

Det är okänt vilken relation Elin har till just den här 51-åringen. Men det är  fantastiskt att en ung kvinna ingripit för en medelålders man, som kanske riskerade livet i Afghanistan.

 

Johan Tollgerdt

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.