Ekumeniken blomstrar i Wittenberg

Detta är en historisk dag, sade Jerry Pillay, ordförande för de reformerta kyrkornas världskonferens under en ceremoni i Wittenberg.

Han syftade på den ekumeniska överenskommelse som de reformerta kyrkorna skrev under i samband med en högtidlig ceremoni i Wittenbergs stadskyrka.

Överenskommelsen som på engelska kallas Doctrine of Justification, syftar till en starkare kristen förståelse och gemenskap både mellan kyrkorna och gentemot världen. Reformationens kyrkosplittring ska inte längre lägga hinder i vägen.

Lutherska världsförbundet och Katolska ska kyrkan skrev under dokumentet redan 1999, och Metodistkyrkans världsförbund 2006. Nu har alltså också de reformerta kyrkornas världsallians, WCRC, formellt anslutit sig.

Men WCRC nöjde sig inte med detta utan skrev också under en  “Wittenberg Witness” tillsammans med Lutherska världsförbundet, ett dokument som skulle stärka samarbetet kyrkorna emellan.

“Dessa deklarationer är två konkreta uttryck för sökandet efter full gemenskap med varandra och i världen, vilket är Kristi vilja för alla kristna", kommenterade Mary-Anne Plaatjies van Huffel, the Kyrkornas Världsråds ordförande för Afrika, efter att dokumentet undertecknats i närvaro av representanter också för de ortodoxa och mennonitiska kyrkorna.   

Också påven Franciskus har framfört sina gratulationer till enandet kyrkorna emellan. 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thomas Kärrlander
Någonstans står det; "...Låt oss göra oss ett namn, så att vi inte sprids ut över hela jorden..", när människorna ännu en gång trotsade Guds vilja. Paulus beskriver Guds vilja så klart i Apg.17:26-27: "Av en enda människa har han skapat alla människor och folk till att bo över hela jorden, och han har fastställt bestämda tider och gränser inom vilka de ska bo. Det gjorde han för att de ska söka Gud och kanske kunna treva sig fram och finna honom, fast han inte är långt borta från någon enda av oss." Alltså, vi behöver inte åka till Wittenberg för att finna Gud, han är redan här! Lägg energin på att söka Gud här och nu, istället för att finna någon form av minsta gemensamma nämnare mellan olika folk och trosuppfattningar! För hur kan du tro att någon annans tro kan rädda dig, du arma människa!?