Ekman-krisen kan stärka Livets ord

Livets ord kan komma att utvecklas starkare utan Ulf Ekman. Det tror förestepastor Joakim Lundqvist. Men fortfarande är många medlemmar chockade.

Den senaste veckan har det minst sagt blåst upp till storm kring församlingen Livets ord.

När grundaren och den före detta förstepastorn Ulf Ekman gick ut offentligt med beskedet att han ska upptas i Katolska kyrkan sattes församlingen i gungning. Att deras självklare ledare under de senaste trettio åren, väljer att gå en annan väg, var nog en chock även för den mest invigde. Mitt i stormens öga har förstepastor i Livets ord, Joakim Lundqvist befunnit sig, och Sändaren ringde upp honom för ett samtal om framtiden.

Kan du beskriva den senaste veckans reaktioner på det som hänt i församlingen?

— Till att börja med vill jag understryka att Ulf redan förra året lämnande över pastorsrollen och att han också för några veckor sedan gick i pension. Därför kan jag ärligt säga att reaktionerna har varit väldigt olika. De finns de som tycker det är helt naturligt att han går en annan väg, och andra som upplever väldigt starka känslor.

Hur ser du på att det även inom Livets Ord har talats om ett chockbesked och en sorgeprocess?

— För en del har beskedet redan hunnit bearbetas och för andra är det ett öppet sår. I processen har det varit oerhört viktigt att låta både de som känner att de kan gå vidare få göra det och att de som fortfarande behöver sörja också kan göra det. Men självklart är det en händelse som vi kommer behöva bearbeta under lång tid.

Vad säger du till dem som upplever sig besvikna över Ulf Ekmans beslut och känner att de har blivit övergivna?

— Det är inte så mycket som jag kan säga. Jag tror dessutom det är viktigt att jag inte hamnar i en försvarsposition. Jag har själv inte tagit steget och skulle inte heller kunna göra det. Jag tror även att det finns många frågor som vi inte självklart kan få svar på. I frågetecknens tid tror jag det har varit min uppgift som pastor att peka på Jesus. Peka på honom som har en oerhörd förmåga att stilla både våra inre och yttre stormar.

Tror du istället att fler kommer vilja gå samma väg som paret Ekman har gått?

— Det kan mycket väl vara så, även om jag inte tror att det är några stora mängder.

Ulf och Birgitta har hela tiden varit noga med att säga att detta är en personlig vandring som de har gjort under lång tid.

Det är ju inte heller en annan religion utan en del av vår kristna familj med andra betoningar och läror. Och återigen har Livets ord under det senaste året verkligen visat att vi står på egna ben. Vi har haft en ökning med cirka 300 fler gudstjänstbesökare detta år på våra gudstjänster och en enorm uppslutning kring det nya ledarskapet.

Ulf Ekman har varit den självklare ledaren i över trettio år. Vad kommer det innebära för församlingens framtid att han nu söker sig vidare?

— Det har absolut funnits en stor risk med personifierandet av teologin som jag vet att Ulf själv inte på något sätt önskade sig. I stället tror jag att det kan vara oerhört hälsosamt att vi blir påminda att vi inte kan bygga vår kyrka på enskilda personer. Nu tror jag istället att vi behöver en tydligare och en mer definierad teologi och att vi låter Kristus vara grunden i allt vi gör. När dammet har lagt sig så tror jag att församlingen faktiskt kommer stå starkare.

Tror du till och med att ni kan utvecklas mer utan Ekman?

— Det tror jag verkligen. Jag tror att vi kan växa på ett helt annat sätt än om Ulf hade varit kvar. Det säger jag givetvis inte för att markera emot honom. Men steget gör det möjligt för oss att vara tydligare var vi står. De senaste åren har det funnits två vägar i församlingen. Den ena mot större enhet och en bredare förståelse av Kristi kropp. Sedan har också Ulf och Birgittas personliga närmande till att bli katoliker funnits där. I den resan har det kanske varit svårt att veta vadsom är Livets ord och vad som är Ulf Ekman.

Vad du tror Livets ord kommer vara om tio år?

— När min fru frågade mig vad jag själv tänkte om Ulfs besked, så var mitt ärliga svar, vilket jag även står fast vid i dag, att jag ser fram emot den församlingen vi kommer bli när oron kring beskedet har lagt sig! Det är helt enkelt oerhört starkt att se den hängivenhet och passion som redan finns i församlingen. Men om vi då lägger till en starkare öppenhet och en tydligare kommunikation om var vi står, tror jag vi skapar något starkt inför framtiden.

 

 

 

 

Linus Brengesjö

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne